Opinie

Als Talpa nieuwe politici gaat leveren

Grappig is dat: hoe meer vluchtelingen het land binnenkomen, hoe meer Bekende Nederlanders de politiek in willen. Geluk zoeken is geen Syrisch specialisme. De tijd is voorbij dat deskundigheid en slimheid eerste vereisten voor een politieke loopbaan waren. Het begint nu bij bekendheid.

De recente oogst: Viola Holt (oud-Vijf Uur Show) lijstduwer bij lokale verkiezingen voor 50Plus. Dirk Scheringa (oud-DSB Bank) die ondernemers in Den Haag wil vertegenwoordigen. Bram Moszkowicz (oud-Moszkowicz Advocaten) leider VNL (‘netter dan de PVV, rechtser dan de VVD’). Gerard Joling (De Toppers), tevens bekend van blogs tegen linkse politici en gelukzoekers, die belangstelling van enkele partijen heeft gewekt. Collega-Topper Gordon die laatst het Torentje bezocht.

De PvdA eruit, Talpa erin.

Grappig is ook dat Wilders, die het vluchtelingendebat domineert, nooit tuk is geweest op Bekende Nederlanders. Scheringa en Moszkowicz visten eerder vergeefs naar een PVV-functie. Bas van Toor (van Bassie en Adriaan) liet de PVV ooit weten dat in hem een parel van een politiek adviseur schuilging. Bas wist dat je met bescheidenheid niet ver komt in Den Haag.

Wilders liet hem de fractie bezoeken. Maar voor zijn kandidatenlijsten sloeg hij alle Bekende Nederlanders over. Voor hem geen nieuwelingen met een grote mond. Zijn eigen mond is nogal groot. Vandaar.

Liever verzamelt Wilders mensen om zich heen die zijn interne kleineringen kunnen velen. Het eerste meldpunt dat zijn partij introduceerde, inzake Polen in 2012, was bedacht door een Kamerlid, Ino van den Besselaar, die door Wilders intern „domme olifant” werd genoemd.

Ino gaf geen kik.

Op eerdere momenten dat zijn partij hoog in de peilingen stond, zagen ze in de PVV dat Wilders dubbelzinnig reageerde. Stralen voor de camera’s en binnenskamers jammeren dat hij nooit genoeg goede mensen kan vinden. Dit is het verhaal achter het virtuele succes dat de gepeilde kiezer hem nu gunt: Wilders vindt het prachtig – en vreest het ergste.

Tegelijk dringt hij de andere partijen en het kabinet in het defensief. Niemand die nog een groots betoog tegen Wilders aandurft. Zo verandert langzaam het aanzien van de politiek. Angst en entertainment gaan samen: vurige debatten tegen vluchtelingen afgewisseld met de opkomst van de Bekende Nederlander als politicus. De ene gelukzoeker is meer gelijk dan de andere.