Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Agent aangehouden die informatie verkocht aan onderwereld

Foto Vincent Jannink / ANP

De politie heeft tien dagen geleden een ervaren politieagent van de Nationale Recherche aangehouden, omdat hij ervan wordt verdacht op grote schaal geheime opsporingsinformatie te hebben verkocht aan de onderwereld. De man zou jarenlang zeer gevoelige inlichtingen aan internationale drugsorganisaties en criminele motorclubs hebben doorgespeeld.

Bij politie en Openbaar Ministerie wordt gesproken van “het grootste justitiële schandaal sinds de IRT-affaire” uit de jaren negentig. Toen bleek de politie zelf in drugs te handelen. In deze corruptiezaak heeft iemand uit het hart van de recherche stelselmatig de onderwereld geïnformeerd over lopende strafrechtelijke onderzoeken.

Actief in Oost-Brabant

Volgens welingelichte justitiële bronnen opereerde de politieagent vooral in de regio Oost-Brabant. De agent heeft naar verluidt met grote frequentie vertrouwelijke inlichtingen verkocht aan grote drugsorganisaties die in Brabant actief zijn. De corrupte agent zou ook warme banden hebben onderhouden met voormannen van de motorclubs No Surrender en Satudarah.

Een woordvoerster van het Openbaar Ministerie in Den Bosch bevestigt dat op 29 september een agent is aangehouden. “De man zit vast op verdenking van corruptie, plichtsverzuim en witwassen van crimineel geld”, zegt de woordvoerster. Op
2 oktober is hij door de rechter-commissaris in bewaring gesteld. De aanhouding is tot nu toe strikt geheim gehouden “in het belang van het onderzoek”, zegt de woordvoerster. Ze zegt dat “deze zaak nogal gevoelig ligt”. Er is ook een verdachte aangehouden die criminele inlichtingen van de corrupte agent zou hebben gekocht.

Toegang tot grote onderzoeken

Bij de politie en het OM is men erg geschrokken van deze corruptiezaak. De verdachte agent had namelijk de bevoegdheid zich inzage te verschaffen in álle grote landelijke rechercheonderzoeken. Juist bij drugsonderzoeken heeft de Nationale Recherche de laatste tijd regelmatig te kampen met het lekken van criminele inlichtingen. De Rijksrecherche en de politie bekijken nu uit welke onderzoeken precies informatie is gelekt. Dat kan, aldus een betrokkenen, “levensgevaarlijke consequenties hebben” voor bijvoorbeeld getuigen en infiltranten.

De computers van de agent zijn in beslag genomen. Bij de aanhouding en doorzoeking van de woning van de verdachte politieman zou naar verluidt ook een groot geldbedrag in beslag zijn genomen. De woordvoerster van het OM zegt “niks te kunnen zeggen” over inbeslagnames. De Nationale Politie weigert elk commentaar over deze kwestie. Het corruptieonderzoek staat onder leiding van het parket in Den Bosch.

Luister een interview met Marcel Haenen over dit nieuws bij Radio 1.