Sieraden van Rijk in CODA Museum

De rijkscollectie van ruim 400 sieraden krijgt onderdak in het CODA Museum in Apeldoorn. Minister Jet Bussemaker (Cultuur) zal de verzameling vandaag symbolisch overdragen tijdens het jaarlijkse Museumcongres in Paleis Het Loo. De verzameling sieraden van het Rijk is de laatste decennia nauwelijks te zien geweest en lag opgeslagen in een depot in Rijswijk. Door ze aan het CODA Museum over te dragen, zijn ze straks weer zichtbaar voor het publiek. „Wij hebben de afgelopen 45 jaar een grote collectie moderne kunstenaarssieraden bijeengebracht”, zegt het museum. „De collectie van het Rijk is een fantastische aanvulling.” In de jaren zeventig kocht het toenmalige ministerie van Cultuur, Recreatie en Maatschappelijk Werk actief kunst aan, waaronder sieraden. Nederlandse kunstenaars werden ook uitgenodigd werk in te sturen. (ANP)