Continu herstellen cellen fouten in het…

Continu herstellen cellen fouten in het DNA. Hoe dat werkt, ontdekten de biochemici die gisteren de Nobelprijs wonnen.

„Midden in een lezing stond er opeens iemand op, die door de zaal riep dat ons vakgebied een Nobelprijs had gekregen. Luid applaus.” De Leidse hoogleraar genoomstabiliteit Marcel Tijsterman belt vanuit Griekenland, waar deze week toevallig een Europees congres over DNA-reparatie plaatsvond.

„Lindahl is onmiskenbaar een grote voorloper in het hele vakgebied geweest. De ontdekking van Sancar heeft duidelijk gemaakt dat ons DNA gevoelig is voor uv-schade, wat kan leiden tot huidkanker. Het werk van Modrich is belangrijk voor het begrijpen van ontsporingen in het DNA die een rol spelen bij darmkanker.” In de darm delen cellen zich vaak.

Het is een erkenning voor het vakgebied, zegt Jan Hoeijmakers van het Erasmus MC in Rotterdam, ook vanuit Griekenland. „De buitenwereld heeft lang niet herkend dat DNA-reparatie cruciaal is voor de gezondheid. Het heeft invloed op vele ziektes, kanker en veroudering.”

De twee wetenschappers benadrukken dat nog lang niet alle details van DNA-reparatie bekend zijn. Tijsterman ontdekte vorig jaar nog een nieuw reparatiemechanisme, waarmee de cel breuken in het DNA repareert. Het Nederlandse onderzoek aan DNA-herstel staat internationaal hoog aangeschreven, zegt Hoeijmakers. „Maar ik vrees voor de toekomst. In andere landen krijgen onderzoekers veel meer geld. Zij krijgen een speedboot, wij moeten het doen in een roeiboot.”