Zelden wisselden zoveel wielrenners van ploeg

Het wielrennen krijgt een internationale transfermarkt als in het voetbal. Ook de duurste renners stappen over naar een andere werkgever.

Mark Cavendish verhuist na dit seizoen van het Belgische Etixx-Quickstep naar de Zuid-Afrikaanse ploeg MTN-Qhubeka. Foto Steve Helber/AP

Vergeet Parijs-Tours, ooit de Grote Herfstprijs, met een traditionele eindsprint tussen de vallende bladeren. Wereldkampioen Peter Sagan, Vincenzo Nibali, Tom Dumoulin: de beste wielrenners van de wereld starten morgen in de allereerste Ronde van Abu Dhabi. Vier dagen zonnig spektakel in de Verenigde Arabische Emiraten, met als apotheose zondag een finish bij kunstlicht op het Formule 1-circuit van Yas Marina. Inclusief een eigen garagebox voor elk team in de pitlane, twitterde Mark Cavendish gisteren. Weer eens iets anders dan een snelle douche in de ploegbus aan de Avenue de Grammont in Tours. Maar of alle toppers de box van hun eigen team nog kunnen vinden?

Nog voor het einde van het wielerjaar 2015 – in Abu Dhabi, Tours of eind oktober in Azië – is de transfergolf ongekend. Zelden wisselden zoveel renners van ploeg, tot de duurste renners toe. De Duitse sprinter Marcel Kittel start morgen in Qasr Al Sarab nog één keer in het shirt van Giant-Alpecin, de ploeg waar hij groot werd met acht ritzeges en gele truien in de Tour. Aan het einde van een slecht seizoen, wegens ziekte en overtraindheid, pakt het boegbeeld van de Duits-Nederlandse ploeg toch nog een hoofdprijs met een lucratieve transfer.

Al vóór de laatste wedstrijd poseert Kittel vrolijk naast zijn nieuwe baas Patrick Lefevere, die met de Duitse aas ook supermarktketen Lidl als extra sponsor strikte voor Etixx-Quickstep. Verder trok de ervaren Belgische manager de Ier Dan Martin (Cannondale-Garmin) en het Luxemburgse toptalent Bob Jungels (Trek) aan.

Kittel (27) neemt als sprinter de plaats in van Cavendish (30), die naar het Zuid-Afrikaanse MTN-Qhubeka vertrekt. Ook Rigoberto Uran (naar Cannondale) en voormalig wereldkampioen Michal Kwiatkowski (Sky) verlaten de ploeg van de steenrijke Tsjechische eigenaar Zdenek Bakala.

Sky wil drie grote rondes winnen volgend jaar

In tegenstelling tot Lefevere ziet Sky-manager David Brailsford wél een ronderenner in de Pool Kwiatkowski, dit jaar in de regenboogtrui winnaar van de Amstel Goldrace maar in de Tour vergeefs op jacht naar dagsucces. Na de Tourzege van Chris Froome legt de Britse miljoenenploeg komend seizoen de lat hoger. „Waarom zouden wij niet drie grote rondes kunnen winnen”, vroeg Brailsford zich af. En hij trok naast Kwiatkowski ook maar meteen de Spaanse Giro-revelatie Mikel Landa (Astana) en diens landgenoot Beñat Intxausti (Movistar) aan. Daarmee lijkt het vertrek van Bradley Wiggins (naar Team Wiggins) en Ritchie Porte (BMC) afdoende gecompenseerd.

De Belg Jürgen Van den Broeck van Lotto-Soudal naar Katjoesja, de Canadese Girowinnaar van 2010 Ryder Hesjedal naar Trek. De Colombiaan Carlos Betancur van AG2R naar Movistar, de Zuid-Afrikaanse klimmer Louis Meintjes van MTN-Qhubeka naar Lampre-Merida, de Fransman Pierre Rolland van Europcar naar Cannondale. Het wielrennen krijgt een internationale transfermarkt als in het voetbal, al is van exorbitante afkoopsommen geen sprake.

De Nederlandse markt bleef redelijk rustig

De Nederlandse markt bleef in verhouding rustig. Danny van Poppel, ritwinnaar in de Vuelta, verruilt Trek voor Sky. Sprinter Wouter Wippert debuteert in 2016 op het hoogste niveau bij Cannondale, talent Loïc Vliegen bij BMC. Lotto-Jumbo haalde Dylan Groenewegen (winnaar van Parijs-Brussel) van Roompot, dat zelf routinier Pieter Weening aantrok van Orica-Greenedge. Tom Dumoulin rijdt zondag in de pit van Yas Marina de vertrouwde box binnen.

De sensatie van de Vuelta blijft bij Giant-Alpecin, met wie weet Laurens ten Dam (Lotto-Jumbo) als ervaren aanwinst. De transfergolf in het internationale wielrennen is nog niet ten einde.

    • Maarten Scholten