West-Afrika voor het eerst sinds 1,5 jaar een week ebolavrij

West-Afrika is voor het eerst sinds 1,5 jaar een week ebolavrij. Toch blijft het oppassen volgens de WHO.
West-Afrika is voor het eerst sinds 1,5 jaar een week ebolavrij. Toch blijft het oppassen volgens de WHO. Foto Ahmed Jallanzo/EPA

De afgelopen week zijn er in de West-Afrikaanse landen Guinee, Sierra Leone en Liberia geen mensen besmet geraakt met ebola. Dat is voor het eerst sinds de ebola-uitbraak in maart 2014, zo schrijft de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Wel waarschuwt de WHO dat het gevaar nog niet geweken is:

“Het risico op nieuwe besmettingen blijft aanwezig.”

De afgelopen elf weken kwamen er wekelijks minder dan tien ebola-gevallen bij. De uitbraken bleven de laatste tijd beperkt tot plaatsen in het Westen van Guinee en kleine gebieden in Sierra Leona. In het laatst genoemde land is het al voor de derde week op rij dat er geen gevallen bij zijn gekomen.

Sinds de uitbraak van ebola, anderhalf jaar geleden, zijn 28.421 mensen besmet geraakt, bijna alle gevallen werden gemeld in West-Afrika. Het aantal mensen dat overleed aan de gevolgen van de besmetting, is 11.297.

Vaccin

Sinds eind juli is er nieuw vaccin op de markt, dat honderd procent bescherming biedt tegen ebola. Het vaccin werd getest op 7.651 mensen in Guinee.