Vorig schooljaar zijn 124 basisscholen gesloten - hoogste aantal ooit

Basisschoolkinderen in Raalte.
Basisschoolkinderen in Raalte. Foto Robin van Lonkhuijsen / ANP

Vorig schooljaar sloten 124 basisscholen de deuren. Dat is het hoogste aantal sluitingen dat de Dienst Uitvoering Onderwijs ooit vaststelde, zo blijkt uit cijfers die dagblad Trouw analyseerde.

Het schooljaar ervoor zijn 108 basisscholen opgeheven of gefuseerd, doorgaans omdat ze qua grootte onder de opheffingsnorm kwamen.

8200 kinderen moesten van school veranderen

Sinds 2011 houdt de dienst, onderdeel van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW), deze informatie bij. Uit de cijfers blijkt dat bijna 8200 kinderen tussen september 2014 en juli 2015 moesten overstappen naar een andere school.

De meeste scholen verdwenen in Gelderland: negentien in totaal. In Noord-Holland werden achttien scholen gesloten. In Flevoland gingen vier scholen dicht, het laagste aantal. De voornaamste reden voor sluiting is krimp: in Nederland worden minder kinderen geboren en daarbij trekken jonge gezinnen weg uit bepaalde provincies.

Ondertussen daalt het aantal nieuwe scholen: afgelopen schooljaar kwamen er negen bij, in 2013/2014 waren dat er nog twaalf. Alleen in de grote steden is nog sprake van enige groei, zegt een woordvoerder van de PO-raad, de koepel voor primair onderwijs.

Sluiting is soms nodig, soms ook preventief

De prognose is dat er in 2020 in het basisonderwijs 100.000 leerlingen minder zijn. In sommige gebieden krimpt het aantal basisschoolleerlingen de komende jaren met 20 tot 30 procent. Dat is vooral in de provincies Friesland, Zeeland en Groningen het geval.

Scholen sluiten soms omdat de krimp nu al heeft toegeslagen, maar soms ook preventief. De onderwijsraad adviseerde het kabinet begin 2013 om scholen met minder dan honderd leerlingen te sluiten. Nu verdwijnt een school bij minder dan 23 leerlingen. Staatssecretaris Sander Dekker (Onderwijs, VVD) zei destijds dat hij de opheffingsnorm van honderd “te rigoureus” vond. Dekker:

“In een uithoek van het land is het behoud van een kleine school misschien cruciaal, omdat er anders helemaal geen onderwijs meer is.”

Dekker wil de kleinescholentoeslag (op termijn) afschaffen. Basisscholen met minder dan 145 leerlingen krijgen nu meer geld per leerling dan grote scholen. Als een school drie achtereenvolgende jaren onder de opheffingsnorm zit, wordt de bekostiging van deze basisschool stopgezet. De opheffingsnormen worden eens in de vijf jaar aangepast aan demografische ontwikkelingen.

Lees ook:het artikel van redacteur Juliette Vasterman met vier vragen over de krimp: ‘100 basisscholen dicht, en dat is nog maar het begin‘.