Vijf jongeren opgepakt voor DDoS-aanvallen op Ziggo en KPN

In augustus had Ziggo te maken met twee DDoS-aanvallen waardoor bijna twee miljoen klanten geen internet hadden.
In augustus had Ziggo te maken met twee DDoS-aanvallen waardoor bijna twee miljoen klanten geen internet hadden. Foto Koen van Weel / ANP

De politie heeft dinsdag vijf jongeren aangehouden voor de DDoS-aanvallen op Ziggo en KPN in augustus. Zij zijn diezelfde dag nog verhoord en mochten daarna weer naar huis, maar blijven verdachten, meldt de politie.

Vier van de vijf verdachten zijn tussen de 14 en 17 jaar, de vijfde is 21 jaar. De jongens komen uit Berkelland, Lochem, Den Helder, Schoorl en Vinkeveen. De politie heeft in de ouderlijke huizen van de jongens computers, mobiele telefoons, usb-sticks en harde schijven in beslag genomen.

Storingen door DdoS-aanval

Ziggo had in augustus twee avonden lang te maken met een grote storing door DDoS-aanvallen, waardoor bijna twee miljoen klanten twee avonden zonder internet en e-mail zaten. In videoboodschappen stelden de jongens eisen aan het bedrijf. Volgens de politie was KPN ook doelwit van de aanvallen. Tijdens het politieonderzoek werd de DDoS-aanval anoniem op internet opgeëist.

De politie schrijft:

“De indruk ontstond dat de jongens wilden laten zien dat zij tot grote dingen in staat zijn, zoals het platleggen van de internetprovider.”

Het OM laat noemt DDoS-aanvallen ‘ernstige strafbare feiten’ waar daders ‘jarenlange celstraffen’ voor kunnen krijgen. Wanneer de verdachten worden opgespoord en strafrechtelijk vervolgd, wacht hen een rechterlijk vonnis en strafblad. Mogelijk moeten zij ook een vergoeding voor de aangerichte schade betalen.