Verdachte dreigement Universiteit Leiden aangehouden

Agenten beveiligen een gebouw van de Universiteit Leiden na de dreiging van gisteren.
Agenten beveiligen een gebouw van de Universiteit Leiden na de dreiging van gisteren. Foto Bart Maat / ANP

De politie heeft vannacht een 21-jarige man aangehouden voor het bedreigen van de Universiteit Leiden. Het gaat om een 21-jarige man uit het Zuid-Hollandse dorp Valkenburg, zo meldde de universiteit vanmorgen. Hij is een student aan de onderwijsinstelling.

De man zou gisteren via een van de fora van het beruchte 4chan hebben laten weten dat hij het vuur zou openen op een van de faculteiten in Leiden. Voor de politie was dat toen aanleiding om de gebouwen van de universiteit extra te bewaken. De verdachte is nu overgebracht naar een politiebureau voor verhoor.

Twitter avatar UniLeiden Universiteit Leiden Universiteit en politie zijn op de hoogte van 2e dreiging, wordt onderzocht. Universitaire gebouwen open. Meer informatie volgt.

Gebouwen universiteit zijn open

Na dat eerste dreigement heeft de universiteit gisteren nog een tweede bedreiging ontvangen. De politie is hiervan op de hoogte en doet nu onderzoek, zo meldt de universiteit in een verklaring. De gebouwen van de universiteit zijn vandaag gewoon open.

Het is niet voor het eerst dat Leiden bedreigd wordt op 4chan. In 2013 bleven alle middelbare scholen en mbo’s dicht na een dreigement op de website. De jongen zei dat het niet zijn bedoeling was om te dreigen, maar om op het forum te choqueren. Hij werd door de rechtbank uiteindelijk veroordeeld tot 150 uur taakstraf.