Discovery begint videodienst

Televisiebedrijf Discovery begint in in januari in Nederland een eigen online videodienst voor abonnees (vod), Dplay. Dat meldde het Amerikaanse bedrijf gisteren op de tv-beurs MIPCOM in Cannes. Via de dienst zijn meer dan tweeduizend uitzendingen te zien van de zenders Discovery en TLC en Investigation Discovery. Daarmee is de dienst een soort uitzending gemist voor abonnees. Volgens Discovery kunnen gezinsleden op hetzelfde moment naar diverse programma’s kijken: moeder kijkt Say Yes to the Dress in de slaapkamer, terwijl vader naar Mythbusters en Deadliest Catch kijkt in de huiskamer.

Met de videodienst speelt Discovery in op het veranderende kijkgedrag van het publiek: naast televisie kijken steeds mensen programma’s op hun mobiele telefoon, tablet of laptop. Het tijdstip van uitzending doet er dan niet meer toe, je kunt kijken waar en wanneer je wilt. Dit leidde eerder al tot de komst van online videodienst Netflix naar Nederland.

Op de televisiebeurs in Cannes zijn alle tv-bedrijven druk bezig met deze omslag. Nee, het is niet het einde van televisie, zeggen de tv-bazen, maar ze moeten zich wel aanpassen.

Een van de vragen is: zelf een vod-platform beginnen of het uitbesteden? Een eigen videodienst kan het bereik flink vergroten. Dplay bestaat al in Noorwegen, Denemarken, Italië en Zweden.

    • Wilfred Takken