Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Voetbal

Sneijder: Wij gaan straks met een fantastisch gevoel naar ’t EK

Hij is een van de routiniers van Oranje, omringd door jonkies. Ze staan aan de vooravond van een zware opdracht.

De enige routiniers in de huidige ploeg zijn hijzelf, Robin van Persie en Klaas-Jan Huntelaar, die bovenop zijn medespelers springt tijdens de training van Oranje in Katwijk.
De enige routiniers in de huidige ploeg zijn hijzelf, Robin van Persie en Klaas-Jan Huntelaar, die bovenop zijn medespelers springt tijdens de training van Oranje in Katwijk.

Hij werd international in een tijdperk dat de beste voetballers van Nederland nog klaverjasten. PlayStation? Speelgoed voor kinderen. Niet voor mannen als Jaap Stam, Phillip Cocu, Clarence Seedorf, Edgar Davids en Frank de Boer. Wie daarbij wilde horen, moest kaarten. Oud-Hollandse gewoonte ter vermaak en verbroedering.

Wesley Sneijder (31) laat er geen twijfel over bestaan in zijn betoog: deze tijd is geweest. Passé. Steeds jongere internationals verschansen zich in hun hotelkamer met spelcomputers die ze zelf hebben meegebracht. Hij kan het afkeuren, maar handelt liever praktisch. „Je moet spelers anders benaderen dan pakweg tien of vijftien jaar geleden.”

Als iemand de natie hoop moet geven, is het Sneijder

Langs de lijn van het trainingsveld in Katwijk spreekt een wijs geworden routinier. Letterlijk is hij bijna de kleinste speler van de selectie, figuurlijk is het eerder andersom. Dik jaarsalaris bij het Turkse Galatasaray (3,2 miljoen euro), de meeste interlands (117), de meeste interviewverzoeken na de training en mogelijk het grootste verantwoordelijkheidsgevoel binnen de dolende selectie. Als iemand de natie hoop moet geven dat Nederlandse straten komende zomer oranje kleuren, is het wel Sneijder, die ook in donkere tijden optimististisch blijft.

Zeker, hij erkent dat de resultaten tot nu toe tegenvallen, maar wil toch vooral kwijt dat er nog altijd kansen zijn om plaatsing voor het EK volgend jaar in Frankrijk af te dwingen. Zij het via omwegen en met afhankelijkheid van resultaten op andere velden.

Ten eerste moet Nederland zelf twee keer winnen, van respectievelijk Kazachstan (zaterdag in Astana) en Tsjechië (dinsdag in Amsterdam). Ten tweede moet concurrent Turkije minimaal één van zijn twee resterende duels verliezen. Als dat gebeurt, klimt Oranje over Turkije naar plek drie, maar ook dan is kwalificatie nog geen zekerheid: in dat geval wacht nog een tweeluik in de play-offs.

Misstap Turkije

Sneijder: „Nee, ik word niet zwetend wakker en heb geen nachtmerries. Zo ben ik niet. Als je het gevoel hebt dat het toch niet gaat lukken omdat de Turken vast geen misstap begaan, kunnen we net zo goed niet in het vliegtuig stappen. De andere spelers lezen ook wat ik nu zeg. Dus we moeten positief blijven. Ik denk alleen maar: Turkije maakt een misstap, wij halen zes punten en gaan de play-offs in. Daarna spelen we twee fantastische duels en gaan we met een fantastisch gevoel naar het EK.”

Sneijder zegt dat hij zin heeft in de naderende twee kwalificatieduels, maar het is niet volledig zeker dat hij speelt, vanwege de zwangerschap van zijn partner Yolanthe. Ze is over een week uitgerekend, maar indien ze eerder bevalt, keert Sneijder direct terug naar hun woonplaats Istanbul. „Yolanthe stond erop dat ik hiernaartoe ging, anders had ik misschien wel een andere keuze gemaakt. Hoe moeilijk het ook is, ik moet me er toch even van afsluiten. Het is natuurlijk spannend.”

Terwijl hij binnenkort voor de derde maal vader wordt, zijn sommige spelers om hem heen nog niet eens de twintig gepasseerd. Neem het drietal talenten van Ajax dat is opgeroepen: Kenny Tete is 19, Jaïro Riedewald idem en Riechedly Bazoer zelfs 18. Zij waren de kleuterklas nog maar net ontstegen toen Sneijder in 2003 debuteerde als international. Dat lijkt ook meteen de kern van de problematiek rond Oranje: de ploeg is te licht. De enige zwaargewichten in de huidige selectie waarin de geblesseerde Arjen Robben ontbreekt zijn hijzelf, Robin van Persie (32) en Klaas-Jan Huntelaar (32).

Memphis Depay over de komende duels én FIFA tegen Elia

„Je hebt te maken met een generatiekloof”, zegt Sneijder. Hij ziet het om zich heen. Net zo getalenteerde voetballers als in zijn beginjaren, maar wel een andere houding. Daarom benadert hij ze bij voorkeur op een sympathieke manier. „Jullie willen dat ik er met de zweep overheen ga, maar dat werkt niet altijd. De spelers die er nu bij komen zijn meer bezig met PlayStation en dat soort dingen. Wij waren vroeger oud. Waren meer van het kaarten, van de mannendingen. PlayStation is toch meer iets kinds dat blijft hangen. Zo is ’t gewoon. Je moet zulke spelers dus anders benaderen. Nee, niet op een kinderlijkere manier. Gewoon anders.”

Wie debuteerde in de tijd dat Sneijder zich bij Oranje voegde, stond onderaan de hiërarchie. De samenstelling van het team: veel ouderen, weinig jonge talenten. Volgens Sneijder kwamen er één of twee spelers per drie jaar bij de selectie en was debuteren alleen weggelegd voor uitzonderlijke spelers. Nu er continu spelers debuteren, is die gebeurtenis veel minder uniek. „Aan de ene kant is het goed voor het Nederlandse voetbal dat er meer talenten aankomen. Maar als je met zoveel tegelijk komt, wordt het al snel vrij normaal.”

Je kunt er niet gelijk inhakken

Hoewel Sneijder ontkent dat de jonge spelers ook een kinderlijke indruk wekken op het veld, heeft hun aanwezigheid ervoor gezorgd dat de situatie in het team veranderde. Sneijder kreeg als beginnend international op zijn kop van routiniers als Jaap Stam, maar tegenwoordig staat een ervaren speler al snel alleen als hij een jongere collega op zijn kop wil geven. Er is minder autoriteit in de ploeg. „Je kunt er niet gelijk inhakken.”

Wat hij wel tegen zijn medespelers zegt? „Dat ze iets heel moois kun missen. Ik probeer ze ervan bewust te maken dat dit hun laatste kans is. Voor velen zou dit ook hun eerste grote toernooi zijn. Ze moeten weten hoe belangrijk zo’n toernooi voor de rest van hun carrière is.”