Tam bespiegelen over contact met ‘aliens’

The Visit brengt een op zichzelf boeiend gedachtenexperiment over een denkbeeldige, maar spectaculaire gebeurtenis terug tot een slaapverwekkende vertoning. De Deense regisseur Michael Madsen noemt zijn film The Visit „een documentaire over een gebeurtenis die nog nooit heeft plaatsgevonden”. De film wil de vraag beantwoorden: wat zou er gebeuren als een buitenaards ruimteschip zou landen op aarde? Wat doet de politiek? Welke vragen zouden wetenschappers stellen? Hoe reageert de publieke opinie?

Mooie vragen op zich, maar lastig om ze met enige urgentie te stellen: het gedachtenexperiment blijkt al snel te leiden tot vrijblijvend gemijmer. Niemand kan zich écht voorstellen wat er in zo’n situatie zou gebeuren, en zo ontstaat er een aaneenrijging van filosofische gesprekjes over de aard van de mens, evolutie, en de juridische regels voor het verkeer tussen wezens van verschillende planeten.

In de reusachtige bureaucratie van de Verenigde Naties blijkt zich een afdeling te bevinden die zich met zo’n hypothetisch contact bezighoudt: het Weense Office for Outer Space Affairs. De afdeling deed de deuren wijd open voor de filmmakers waardoor het perspectief van de film primair bureaucratisch is: wat zou het betekenen voor bureaucraten als er een vliegende schotel landt? Hoe vertel je het aan de politici? Welk persbericht moet er de deur uit? Misschien niet direct de meest tot de verbeelding sprekende invalshoek.

In een poging om de film toch wat spanning te geven mag een wetenschapper zich met gesloten ogen voorstellen hoe het zou zijn om als eerste mens het vreemde ruimtevaartuig te betreden. Maar erg overtuigend is dat allemaal niet: eerst een robot sturen, of een drone, ligt wat meer voor de hand. Eén ding lijkt wel zeker: als er morgen een schotel landt, zou dat heel wat meer chaos en verwarring oproepen dat in deze tamme film.

Ook uitgekomen: Keet & Koen en de speurtocht naar Bassie en Adriaan in 118 bioscopen Mini en de muggen in 17 bioscopen Hotel Transylvania 2 in 128 bioscopen Gluckauf in 20 bioscopen

    • Peter de Bruijn