Rutte over Oranje: begrijp zorgen, maar van mensen blijf je af

Premier Rutte verlaat het State Capitol van de Amerikaanse staat Georgia tijdens zijn handelsbezoek aan de Verenigde Staten.
Premier Rutte verlaat het State Capitol van de Amerikaanse staat Georgia tijdens zijn handelsbezoek aan de Verenigde Staten. Foto Erik S. Lesser/EPA

Premier Mark Rutte heeft zojuist, aan het eind van zijn handelsmissie in Atlanta, voor het eerst gereageerd op de gebeurtenissen in het dorp Oranje. “Ik snap dat mensen bezorgd zijn, maar van mensen blijf je af.”

Hij zei dat hij 24 uur per dag in contact staat met leden van het kabinet in Nederland en dat hij staatssecretaris Klaas Dijkhoff “om het uur” aan de telefoon heeft. Rutte belde de staatssecretaris gisteren meteen nadat het nieuws over Oranje was doorgedrongen in Atlanta. Ook belde de premier met vicepremier Lodewijk Asscher. Omdat Rutte toen zelf niet wilde reageren groeide in Nederland de kritiek op zijn afwezigheid.

Rutte zei nu:

“Mijn hoofdregel is dat ik in het buitenland niet reageer op binnenlandse kwesties. Maar dit is van een dermate grote omvang dat ik dat nu wel doe.”

Dat hij ermee wachtte, kwam volgens hem omdat hij eerst alle feiten wilde kennen voordat hij zou reageren.

“Ik wil niet reageren op onvolledige informatie. Als ik daarmee een pr-risico loop, neem ik dat op de koop toe.”

Een korte video van de reactie van Rutte:

Twitter avatar tomvandeweghe Tom Van de Weghe Nederlandse @MinPres Rutte reageert bij #vrtnieuws voor het eerst op incident in Oranje: http://t.co/pTjFFV4pKx

Rutte: niet overwogen om terug te keren

Rutte was sinds afgelopen maandag in Atlanta, in de staat Georgia, voor een gezamenlijke handelsmissie met Vlaanderen. Vanavond reist hij terug naar Nederland. De premier zei dat hij niet heeft overwogen om eerder terug te gaan.

“Dit is een belangrijke kwestie en er zijn grote zorgen, de toestroom moet in goede banen worden geleid. Maar het is ook belangrijk dat we als Nederland naar buiten kijken en dit soort handelsmissies doen. Als je die zou afzeggen omdat in Nederland allerlei dingen spelen, terwijl je die hier vandaan ook kunt behartigen, dan laat je ook kansen voor Nederland liggen: banen.”

Op het moment dat het nieuws over Oranje bij de Nederlandse delegatie in Atlanta bekend werd, was er net een bezoek geweest aan het hoofdkantoor van Coca Cola. Daarna stond in het zogenoemde Memorial Plaza een herdenking op het programma van militairen uit de staat Georgia die in de Eerste en de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen. Ook de Republikeinse gouveneur van Georgia Nathan Deal was daarbij met zijn vrouw. Zij las het gedicht In Flanders fields voor, dat de Canadese militaire aerts John McCrae schreef tijdens de Tweede Slag om Ieper in mei 1915.

De delegatie vertrok daarna met vertraging naar het hotel, omdat Rutte op de stoep van het Memorial Plaza aan het bellen was met zijn collega’s in Nederland. Tegen de meereizende journalisten van NRC Handelsblad en de Telegraaf zei hij toen:

“Ik reageer nooit op binnenlandse kwesties als ik op reis ben. Dan is het aan de vicepremier.”

Dijkhoff belaagd, bussen geblokkeerd

Gisteren liep een bijeenkomst in het Drentse dorp Oranje uit de hand. Daarbij werd staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Justitie en Veiligheid, VVD) belaagd en werden twee bussen met daarin asielzoekers geblokkeerd.

De bewoners waren boos dat de staatssecretaris de verantwoordelijke gemeente Midden-Drenthe had gedwongen meer vluchtelingen op te vangen dan vooraf was afgesproken. Vandaag kondigde Dijkhoff aan dat hij niet uitsluit meer gemeenten te dwingen tot (extra) noodopvang voor vluchtelingen.