Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Defensie

Rusland geeft luchtsteun bij Syrische grondaanval

Een Russische bommenwerper werpt bommen af boven Syrië.
Een Russische bommenwerper werpt bommen af boven Syrië. Foto EPA / Russisch ministerie van Defensie

Het Syrische leger en zijn bondgenoten hebben vandaag een grondaanval op rebellen uitgevoerd, waarbij zij luchtsteun ontvingen van Rusland. Het zou de eerste onderling gecoördineerde aanval zijn sinds Moskou een week geleden militair ingreep in Syrië.

Dat meldt het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten, een monitorgroep die de situatie in het door strijd verscheurde land in de gaten houdt. De Russen namen doelwitten in het noorden van de provincie Hama en in nabijgelegen gebieden in de provincie Idlib onder vuur. Vliegtuigen bestookten dorpen die liggen bij de grote snelweg. Die loopt van het noorden naar het zuiden van het land en voert langs belangrijke steden.

Vanaf de grond werden volgens het Observatorium meerdere grond-grondraketten afgevuurd op stellingen van rebellengroepen. Ook werd er hevig gevochten tussen troepen. Het is niet bekend of het leger van president Bashar Assad terreinwinst heeft geboekt, maar wel zouden er voertuigen en bases van strijdgroepen geraakt zijn.

‘Iran bereidt grondoffensief voor’

Vorige week deden berichten de ronde dat Iran een grondoffensief in Syrië aan het voorbereiden zou zijn. De afgelopen dagen zouden honderden Iraanse strijders zijn aangekomen in Syrië. Zij zouden zich aansluiten bij de Libanese beweging Hezbollah, die al langer de troepen van Assad bijstaat.

Al veel langer is bekend dat de Iraanse Revolutionaire Garde het Syrische leger voorziet van inlichtingen en wapens. Iran steunt ook de Russische luchtaanvallen in Syrië. Voor zover bekend geven de Russen alleen nog luchtsteun aan het regime van Assad.

Niet gemunt op IS

Rusland, een trouwe bondgenoot van Assad, begon een week geleden met luchtaanvallen boven Syrië. Het Kremlin beweert het gemunt te hebben op strijders van terreurbeweging Islamitische Staat. Het Westen en lokale bronnen zeggen echter dat Russische straaljagers vooral andere rebellengroepen aanvallen die in het westen van het land gebieden hebben veroverd op Assad. De Russische interventie lijkt dan ook vooral bedoeld om Assad te hulp te schieten en niet zozeer om het tegen IS op te nemen.