Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Defensie

‘Iran lobbyde voor Russische luchtaanvallen in Syrië’

Rusland heeft vandaag 26 raketten afgevuurd op doelen in Syrië vanaf marineschepen in de Kaspische Zee. De Verenigde Staten wil geen militaire samenwerking met Rusland in Syrië.

De Russische president Vladimir Poetin en de minister Sergei Sjojgoe in een tv-uitzending over de bombardementen vanaf marineschepen in de Kaspische Zee
De Russische president Vladimir Poetin en de minister Sergei Sjojgoe in een tv-uitzending over de bombardementen vanaf marineschepen in de Kaspische Zee Foto Alexey Nikolsky/ EPA

Iran heeft een zeer belangrijke rol gespeeld bij de Russische luchtaanvallen op Syrië. In een persoonlijk onderhoud met president Poetin heeft de Iraanse generaal, tevens hoofd van het elitekorps Quds Force, Qassem Soleimani aangedrongen op Russische bombardementen op IS. Dat hebben Iraakse overheidsofficials, die geïnformeerd zijn over deze bijeenkomst, laten weten aan AP.

In augustus ging Soleimani naar Moskou waar in een drie uur durend onderhoud met Poetin verschillende kaarten en surveillancefoto’s werden bekeken. Iran zette hierbij Rusland onder druk om IS aan te pakken aangezien de terreurbeweging in korte tijd ook de Kaukasus kan bereiken, zo beweerde de Islamitische Republiek.

Tijdens de bijeenkomst werd er ook gesproken over een coördinatiecentrum in Bagdad van de geheime diensten van Irak, Syrië, Iran en Rusland. In een reactie op deze onthulling laat een woordvoerder van de Russische vice-minister van Buitenlandse Zaken weten dat hij “geen enkele informatie” heeft over het bezoek van Soleimani aan Moskou. Wanneer de Iraanse generaal daadwerkelijk de Russische hoofdstad heeft bezocht is dat een schending van de reisbeperkingen die de Verenigde Naties aan hem hebben opgelegd. Iran weigerde om commentaar te geven.

Russische raketten vanaf schepen in Kaspische Zee

Eerder vandaag werd bekend dat Rusland raketten heeft afgevuurd op doelen in Syrië vanaf marineschepen in de Kaspische Zee. Dat maakten president Vladimir Poetin en de Russische minister van Defensie, Sergej Sjojgoe bekend op de staatstelevisie.

Volgens Sjojgoe waren de Russische luchtaanvallen zowel gericht op IS als de aan Al-Qaeda gelieerde Al-Nusra. Deze doelen waren ongeveer 1500 kilometer verwijderd van de Russische marineschepen die liggen in de Kaspische Zee. De Russische minister van Defensie laat weten dat er geen burgers zijn gedood. Het is onduidelijk of deze bewering klopt.

Volgens de Syrische staatstelevisie hebben de Russische bombardementen 11 doelen van IS geraakt in Raqqa, Aleppo en Idlib. Zowel ‘bommenfabrieken’, commandoposten, wapendepots en trainingskampen voor terroristen zouden zijn getroffen. Een commandant van Suqour al-Jabal, een door de VS getrainde rebellengroep, meldt aan Reuters dat ook een wapendepot van zijn eigen groepering is geraakt.

VS willen geen samenwerking met Rusland

In reactie op dit nieuws liet de Amerikaanse minister van Defensie, Ashton Carter weten dat de VS geen heil zien in militaire samenwerking met Rusland.

“We zijn niet bereid om samen te werken met een strategie, die in onze ogen op tragische wijze faalt door het optreden van Rusland.”

De Amerikanen beschuldigen de Russen ervan dat de bombardementen niet gericht zijn op Islamitische Staat (IS) maar op andere rebellengroepen die tegen de Syrische president Assad vechten. Het Pentagon geeft de Russen alleen informatie over vliegroutes zodat beide grootmachten elkaar niet treffen in het Syrische luchtruim.

‘VS zoekt excuus om niet tegen terroristen te vechten’

In de televisie-uitzending liet Poetin ook weten dat de Russen de samenwerking moeten voortzetten met de Verenigde Staten, Turkije, Saudi-Arabië, Iran en Irak. Daarbij gaf Sjojgoe aan dat Rusland informatie verwacht van westerse partners waar IS in Syrië is gevestigd zodat zij ze kunnen bombarderen. De weigering van de Amerikanen om deze informatie te delen geeft aan dat ze “excuses zoeken om niet tegen terroristen te vechten”, aldus de Russische minister van Defensie. De Russen lieten begin deze maand nog weten dat ze niet willen deelnemen aan de door de VS geleide anti-IS coalitie.

Uit een analyse van Pieter Van Ostaeyen, een Belgische jihadist-deskundige blijkt dat Rusland in de afgelopen week tientallen bombardementen hebben uitgevoerd, vooral gericht op rebellengroepen in de Syrische provincies Homs en Idlib. Gebieden waar weinig IS-strijders bevinden. In dezelfde periode hebben de Amerikanen zeven doelen bestookt, vooral gericht op IS.

Twitter avatar p_vanostaeyen Pieter Van Ostaeyen Two maps: Russian and American air strikes in Syria
September 25 to October 4 http://t.co/2jO2xzVMQV

Vanochtend werd bekend dat de Russen luchtsteun gaven bij een grondaanval van het Syrische leger in de buurt van Hama en Idlib. Het was voor het eerst dat er een onderling gecoördineerde aanval plaatsvond.

Syrische families vluchten vanwege Russische luchtaanvallen

Een van de bestookte gebieden in Syrië is het dorpje Talbiseh, ten noorden van Homs. Door de Russische luchtaanvallen zijn honderden families gevlucht, zo meldt Reuters. In dit gebied bevinden zover bekend geen strijders van IS. Volgens activisten uit Talbiseh wordt hun dorp door de Russen aangevallen omdat het zeer strategisch gelegen is.

Het Syrische leger wil dit gebied terugveroveren op de rebellen, omdat het ligt op een belangrijke route, die de grootste Syrische steden (Aleppo, Hama, Homs en Damascus) met elkaar verbindt. Daarnaast is het ook een toegangsweg richting de westerse provincie, inclusief de steden Latakia en Tartus (waar Rusland beschikt over een militaire scheepswerf), het belangrijkste grondgebied van de alawatische minderheid in Syrië waartoe ook Assad toebehoort.

‘Afscheidingsplan Syrië’

Abdul Salam al-Taher, lid van de lokale militie die al drie jaar het bewind voert over Talibiseh, is zeer bezorgd over het Syrische voornemen om het land te splitsen. Dat laat hij weten aan persbureau Reuters.

“Het doel is om ons te dwingen ons over te geven zodat Assad zijn afscheidingsplan kan uitvoeren”.

Al veel langer klinken er geluiden dat Assad vooral bezig is om de grootste steden in het westen van het land te behouden en zich niet te bemoeien met de rest van Syrië. Zo kon IS redelijk eenvoudig, zonder dat ze werden gebombardeerd door het Syrische leger, de eeuwenoude Syrische stad Palymra innemen. Daarnaast worden de Koerden in Noordoost-Syrië ook met rust gelaten door het Syrische leger. Het Westen is zeer bezorgd dat door de Russische inmenging dit Syrische ‘afscheidingsplan’ tot uitvoer wordt gebracht.