PvdA wil rekentoets alleen nog laten meetellen voor vwo-leerlingen

Rekenschrift.
Rekenschrift. Foto KOEN SUYK/ANP

De PvdA wil niet helemaal van de rekentoets af. De test moet alleen voor vwo-leerlingen meetellen bij het eindexamen. En niet voor vmbo’ers, havisten en mbo’ers. Die hoeven pas een bindende toets af te leggen, als het rekenonderwijs op orde is, zo liet PvdA-Kamerlid Jadnanansing in het Kamerdebat over de verplichte rekentoets vanavond weten.

De coalitiepartij heeft gisteren een switch gemaakt: eerst was de PvdA voorstander van de rekentoets, maar nu niet meer. De partij is geschrokken van de Kamerbrief van Sander Dekker (Onderwijs, VVD) en Jet Bussemaker (Onderwijs, PvdA) waarin de resultaten van de rekentoets van afgelopen schooljaar stonden. Te veel leerlingen slagen nog steeds niet voor het rekenexamen, concludeert Jadnanansing. Behalve op het vwo, daar haalt vrijwel iedereen een voldoende. En daarom kan voor die groep de toets wel meetellen voor het eindexamen, is de redenering.

Dat hadden verschillende oppositiepartijen liever anders gezien. SP, D66, CDA, GroenLinks, ChristenUnie en SGP willen dat de rekentoets helemaal verdwijnt. Dus ook voor vwo-leerlingen. Zij vinden dat staatsecretaris Dekker moet ophouden met zijn toetsdrift. En dat het rekenonderwijs aangepakt dient te worden.

De VVD is niet blij met de switch van de PvdA. Kamerlid Karin Straus meent dat de druk van de ketel verdwijnt als de toets niet meetelt voor het eindexamen:

“Terwijl we net zo goed op weg waren.”

Gisteren lieten Sander Dekker en Jet Bussemaker al weten dat de toets niet bindend zal zijn voor mbo-leerlingen. Die maken het rekenexamen zo slecht, dat er te veel leerlingen niet zouden kunnen afstuderen. En dat mag niet gebeuren, menen de bewindslieden.