PSV boekt bescheiden winst door verkoop Depay

PSV heeft vorig seizoen een bescheiden winst van 3 miljoen euro geboekt. De winst was vooral het gevolg van de verkoop van Memphis Depay aan Manchester United. Een jaar eerder bedroeg de winst 400.000 euro.

De reden dat de landskampioen niet meer overhoudt aan de transfer van Depay – zo’n dertig miljoen euro – is dat de club vorig seizoen ook spelers aantrok. Luuk de Jong werd voor ruim 5 miljoen euro overgenomen van Borussia Mönchengladbach. Ook de Mexicaan Andrés Guardado en de Fransman Nicolas Isimat-Mirin werden na een huurperiode gekocht.

Bovendien heeft PSV bij het vertrek van Depay en Georginio Wijnaldum in totaal 4 miljoen euro moeten betalen vanwege de nieuwe belasting op vertrekregelingen. De club vreest dat de kosten de komende jaren nog verder in de miljoenen gaan lopen en wil dat de belasting op doorverkooppercentages voor goed presterende voetballers wordt afgeschaft.

AZ, de nummer drie in de eredivisie van vorig seizoen, kwam juist geld tekort. De club uit Alkmaar kwam uit op een nettoverlies van 2,2 miljoen euro. Wel is het verlies iets kleiner dan een seizoen eerder, toen AZ nog 3,1 miljoen euro in het rood eindigde.

Algemeen directeur Robert Eenhoorn denkt echter dat dit seizoen voorlopig het laatste jaar is dat zijn club in de min eindigt.

Eerder kwamen Ajax en Feyenoord met jaarcijfers. De topclubs boekten winsten van respectievelijk 22 miljoen en 13,6 miljoen euro. (NRC)