Dit is een artikel uit het NRC-archief

Politiek

Ploumen: grootste bezwaar TTIP is al ‘dood en begraven’

Minister Ploumen neemt de handtekeningen tegen TTIP in ontvangst.
Minister Ploumen neemt de handtekeningen tegen TTIP in ontvangst. Foto Bart Maat/ ANP

Minister Lilianne Ploumen van Buitenlandse Handel heeft vanavond 110.000 handtekeningen in ontvangst genomen tegen het vrijhandelsverdrag TTIP tussen de Verenigde Staten en Europa. Volgens de minister is het grootste bezwaar al “dood en begraven”.

Daarbij doelde Ploumen op het zeer omstreden arbitragemechanisme ISDS dat bedrijven het recht geeft regeringen voor een speciaal tribunaal te dagen als zij hun investeringen door nieuwe wetgeving in gevaar zien komen.

Twitter avatar JaspervanDijkSP Jasper van Dijk Ploumen op t Plein: “ISDS is dood”. Helaas nog niet in CETA. Opnieuw onderhandelen dus

Het initiatief van de handtekeningenactie komt van het Europese Burgerinitiatief Stop TTIP en CETA en werd ondersteund door Greenpeace, Milieudefensie, FNV en Foodwatch. Vanochtend werden ook al 3,2 miljoen Europese handtekeningen opgehaald.

‘Partijpolitiek voor de bühne’

Tijdens het Kamerdebat dat vandaag werd gehouden over TTIP liet Ploumen weten dat het ISDS-systeem verleden tijd is. Begin juli kwam de Europese Commissie met het voorstel de kritische sociaaldemocratische fracties in het Europees Parlement tegemoet te komen voor het ‘Investment Court System’. Het arbitragemechanisme wordt hierbij uitgebreid met de mogelijkheid van een hoger beroep en komen er onafhankelijk benoemde rechters. Ook zullen alle stukken openbaar zijn.

In de Kamer noemde de VVD de uitspraken van Ploumen “partijpolitiek voor de bühne”, meldt NRC-redacteur Mark Kranenburg die bij het debat aanwezig was.

“Toch is de opstelling van de politieke partijen niet veel veranderd. PvdA en ook D’66 pleiten voor strengere voorwaarden. VVD benadrukt vooral de voordelen van TTIP.”

Veel maatschappelijke ophef

Er is veel maatschappelijke ophef over TTIP en specifiek ISDS. Een half jaar geleden maakte het tv-programma Zondag met Lubach een speciale uitzending over dit handelsverdrag. Het VPRO-programma Tegenlicht besteedde afgelopen zondag nog een uitzending aan TTIP.

Komende zaterdag zijn in heel Europa demonstraties tegen het handelsverdrag.