Oud-GroenLinks-leider Van Ojik wordt ‘migratiegezant’

Bram van Ojik gaat aan de slag als ‘migratiegezant’ voor de minister van Buitenlandse Zaken. De oud-leider van GroenLinks zal onder meer de mogelijkheden gaan onderzoeken naar verbeterde opvang in de regio, zo bevestigt het ministerie.

Foto ANP / Bas Czerwinski

Bram van Ojik gaat aan de slag als ‘migratiegezant’ voor de minister van Buitenlandse Zaken. De oud-leider van GroenLinks zal onder meer de mogelijkheden gaan onderzoeken naar verbeterde opvang in de regio, zo bevestigt het ministerie aan NRC.

Van Ojik gaat uitvoering geven aan het kabinetsplan om op korte termijn meer asielzoekers in Nederland op te vangen in ruil voor meer opvang van vluchtelingen in de regio op termijn. Dat is nodig vanwege de vluchtelingenstroom die Europa op dit moment overspoelt. Minister Koenders (Buitenlandse Zaken, PvdA) heeft in totaal acht speciale gezanten, onder meer voor klimaat, natuurlijke hulpbronnen en Syrië.

Van Ojik (61) was van 2012 tot dit voorjaar fractievoorzitter van GroenLinks in de Tweede Kamer. Hij maakte toen plaats voor Jesse Klaver en verliet de politiek. Voor zijn Kamerlidmaatschap werkte Van Ojik bijna twintig jaar bij Buitenlandse Zaken, onder meer als directeur voorlichting en ambassadeur in Benin. Hij noemt zijn nieuwe functie een “mooie maar ingewikkelde klus”.