Eerbetoon aan geweldige bijrolacteurs

Acteur Brandon Hardesty moet oppassen dat hij niet bekender wordt met zijn Youtube-kanaal dan met zijn acteerwerk. Ongeveer eens per maand produceert hij een video over een karakteracteur die hij bewondert. Meesterlijke bijrollen, daar gaat het meestal om.

Zijn eerste video ging over de in 1988 overleden Anne Ramsey, die met haar grimmige, nogal mannelijke trekken gecast werd als heks, huisbazin of niet al te zachtzinnige verpleegster. Zulke rollen speelde ze met verve, maar Hardesty laat zien dat Ramsey meer in haar mars had.

De nieuwe, achtste aflevering behandelt Darlene Cates, de meer dan zwaarlijvige moeder Grape uit What’s Eating Gilbert Grape (1993), met Johnny Depp en Leonardo DiCaprio. Omdat er geen beroepsactrice te vinden was van de vereiste omvang, viel de keus op Cates die vanwege haar gewichtsproblemen in talkshows was verschenen. Haar vertolking kreeg lovende kritieken, ook Depp en DiCaprio roemen haar in Hardesty’s video.

Hardesty heeft een goede neus voor bijzondere collega’s. Zijn teksten en montages zijn vlot en geestig. Tussen de regels door laat hij merken dat hij hoopt ooit in zijn eigen rijtje terecht te komen.

    • Herbert Blankesteijn