Obama belt met Artsen zonder Grenzen en biedt excuses aan

Een arts van AzG wordt behandeld na de luchtaanval op de kliniek in Kunduz.
Een arts van AzG wordt behandeld na de luchtaanval op de kliniek in Kunduz. Foto Wakil Kohsar/AFP

President Barack Obama heeft Artsen zonder Grenzen (AzG) excuses aangeboden voor de luchtaanval op een ziekenhuis van de organisatie in de Afghaanse stad Kunduz eerder deze week. Obama belde vandaag met het hoofd van AzG Joanne Liu, die aandringt op een onafhankelijk onderzoek naar de luchtaanval.

Obama zei eerder dat het ministerie van Defensie een “volledig onderzoek” is gestart en dat hij de uitkomsten van het onderzoek wil afwachten. Vandaag benadrukte hij dat het onderzoek naar de aanval transparant, grondig en objectief zal zijn.

Volgens Obama was de luchtaanval, waarbij zeker 22 doden vielen, een vergissing. Het AzG heeft vanaf het begin tegengesproken dat de aanval een vergissing kon zijn. De organisatie had de coördinaten van het ziekenhuis doorgegeven en tijdens de luchtaanval gesmeekt op te houden.

Het AzG wil daarom naar de toedracht van de tragedie een onafhankelijk onderzoek, uitgevoerd door Zwitserland.

Kritiek op regering

Volgens Amerika-correspondent Guus Valk heeft de regering-Obama de afgelopen dagen zware kritiek gekregen:

“Niet alleen om de aanval op een ziekenhuis, maar ook om de schimmige en soms ronduit tegenstrijdige reactie van het Amerikaanse leger. The New York Times riep in een commentaar op tot een onderzoek, want ook Amerikanen ‘maken dodelijke fouten. [...] In het internationaal humanitaire recht kan een aanval op een ziekenhuis een oorlogsmisdaad zijn.”‘