Nabestaanden slachtoffer MH17 willen Opstelten vervolgen

Ivo Opstelten.
Ivo Opstelten. Bart Maat/ANP

Nabestaanden van een Australisch slachtoffer met vlucht MH17 een jaar geleden, hebben een verzoek neergelegd om oud-minister Ivo Opstelten en oud-staatssecretaris Fred Teeven te vervolgen. Ze hebben dat onlangs gedaan bij het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag, zo meldt persbureau ANP.

Volgens de nabestaanden zijn Teeven en Opstelten “nalatig” geweest en hebben zij “gefaald” bij het uitvoeren van hun taken om passagiers in de burgerluchtvaart te beschermen. Het ICC heeft de ontvangst hiervan bevestigd aan ANP en beslist later of er een onderzoek wordt geopend of niet.

Ook andere personen die volgens de ouders van het slachtoffer “nalatig” zijn geweest, moeten worden berecht. In de ogen van de ouders zijn dat onder meer de regionaal directeur van de Internationale burgerluchtvaartorganisatie (ICAO) en verschillende directeuren van de Europese luchtverkeersleidingorganisatie Eurocontrol. Onder hen is de Nederlandse luitenant generaal Jac Jansen.

Oekraïne heeft de bevoegdheid van het ICC inmiddels erkend. Daarom mag het strafhof in Den Haag verdachten van betrokkenen van oorlogsmisdaden in Oekraïne berechten.