Moeder, zoon en Holocaust

„Dit is mijn moeder, nu is zij mijn dochter.” Zo stelt Chaim Lubelski zijn moeder voor. Zij zingt een liedje dat haar moeder altijd zong. Een vrolijk liedje. Want zo was ze: altijd aan het dansen en zingen. En dan, in dezelfde zin: „Hitler heeft haar vermoord.” In L’chaim! To Life!, een documentaire die de levenskracht van moeder en zoon Kubelski bezingt, begint en eindigt elke herinnering bij de Shoah. Daartussen wordt veel gelachen, maar het is al snel duidelijk dat achter elke grap pijn en wanhoop schuilen.

De Kubelski’s zijn een kleurrijk tweetal. Chaim reisde als jonge man de wereld rond van straatveger tot miljonair en terug; hij was schaakgrootmeester, hippie en spijkerbroekenverkoper. Nu zijn moeder hulpbehoevend is, is hij bij haar in Antwerpen ingetrokken en haalt hij zo af en toe in Nederland wiet. Zonder blowen is het niet vol te houden. En dan weer een grap. Het tweetal is geportretteerd door neef Elkan Spiller. Een testimonium dat de Holocaust nooit afgelopen is.