Microsofts nieuwe laptop is schootvriendelijk

Foto ANP

Windows, Office en Exchange, dat zijn de producten waar we Microsoft al decennialang kennen. Software, dus. Maar inmiddels is Microsoft een hardwarefabrikant zoals Apple, met een grote reeks eigen producten. Microsoft fabriceert spelcomputers, telefoons, tablets en een slim horloge. Gisteravond kwam daar ook een laptop bij, de Surface Book. Supersnel en ‘schootvriendelijk’, aldus het techbedrijf.

Windows 10 is sinds deze zomer op de markt, gisteravond stelde Microsoft in New York de apparaten voor die optimaal gebruik moeten maken van dit besturingssysteem.

Die Surface Book was het one-more-thing-momentje: een nieuw product waarover nog niets was uitgelekt. De Surface tablet werd eind 2012 geïntroduceerd als vervanging voor zowel tablet als laptop. Twee apparaten in één, dat leverde een wat zware tablet op en een computer die enigszins voor een notebook door kon gaan.

Sommige mensen, zei Microsoft, willen meer ‘lappability’ - een apparaat dat schootvriendelijk is (en niet zo wankel als een tablet met een steuntje). Daarnaast is het keyboard comfortabeler: de Surface Book typt veel prettiger dan het dunne toetsenbord die je op de Surface kunt aansluiten.

Vandaar dat Microsoft zijn eigen laptop ontwikkelde, maar wel een met een afneembaar scherm van 13,5 inch met een resolutie van 3.000 x 2.000 pixels. Onder het keyboard zit een extra krachtige grafische processor; haal je het scherm los dan wordt een zuiniger videoprocessor gebruikt. Je zou 12 uur met de Surface Book moeten kunnen werken.

De Surface Book zegt de snelste 13 inch laptop ter wereld gebouwd te hebben, met een prijs vanaf 1.499 dollar. De duurste versie (16 GB Ram, 512 GB SSD en aparte GPU) kost 2.699 dollar. Microsoft aast dus op dezelfde premiumcategorie laptops waarin Apple goed scoort. Er komt ook een nieuwe Surface Pro 4 tablet op de markt (in Nederland vanaf 999 euro). ‘Comes with stylus’ stond er op het scherm dat was een subtiele sneer naar de iPad Pro, waar je een losse stylus à 99 dollar bij moet kopen (en na 12 uur gebruik moet worden opgeladen).

Microsoft is gehecht aan het 2-in-1 principe en blijft experimenteren met hybride computervormen. Een voorbeeld daarvan is de Display Dock, een klein blokje waarmee je je Windows 10-telefoon kunt koppelen aan een scherm, toetsenbord en muis. Met andere woorden: de telefoon is meteen ook een volwaardige Windows 10 desktopcomputer waarmee je meerdere apps tegelijk kunt draaien en werken als op een (bijna) normale pc.

Praktisch? De Display Dock (prijs nog niet bekend) werkt alleen als je je telefoon bij je hebt, en toevallig in de buurt staat van een losgekoppeld scherm, toetsenbord en keyboard. Want die sjouw je natuurlijk niet mee. De Display Dock werkt samen met de nieuwe Lumia smartphones die gisteravond werden aangekondigd: de Lumia 950 (5,2 inch scherm, 599 euro) en Lumia 950 XL (5,7 inch, 699 euro). Het zijn telefoons met specificaties die zich kunnen meten met de Android-concurrenten en voorzien zijn van Nokia’s cameratechnologie - die heeft een goede naam. Daarnaast komt nog een goedkoper model, de Lumia 550 (zo’n 130 euro)

Meer nieuws: een update voor de Xbox One, die straks ook oude Xbox 360 spellen kan spelen, en een nieuwe versie van de Microsoft Band (249 dollar, alleen in de VS).

Ook gaf Microsoft weer een demonstratie van augmented reality-bril Hololens. Je werkelijke omgeving wordt aangevuld met virtuele objecten, die zich aanpassen aan de plek waar je staat. In de demo schoot een Microsoft-medewerker virtuele robots neer die zijn kamer kwamen binnenwandelen. Indrukwekkend; alleen zal het nog jaren duren voordat Hololens een massaproduct is. Hololens is nog geen 360-graden ervaring: als gebruiker zie je een klein beeldvak waarover de virtuele laag ‘gelegd’ wordt. De prijs van de ontwikkelaarsversie, die over een paar maanden beschikbaar komt, liegt er niet om: 3.000 dollar.

    • Marc Hijink