Microsoft presenteert eerste eigen laptop en nieuwe generatie smartphones

Wat gebeurde er in de Verenigde Staten terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij.

Microsoft presenteert eerste eigen laptop en nieuwe generatie smartphones

De tablets en smartphones van Microsoft waren sinds de introductie drie jaar geleden bijzaak ten opzichte van de software-business, maar de presentatie van een reeks nieuwe apparaten maakt duidelijk dat hardware steeds meer de kern van de bedrijfsstrategie vormt. Dat schrijft The Wall Street Journal.

Het door Windows groot geworden Microsoft presenteerde op een persevenement in New York verrassend de Surface Book, de eerste eigen laptop. Die presteert volgens Microsoft twee keer zo snel als de MacBook Pro. De Surface Book heeft een afneembaar toetsenbord, waardoor het scherm ook als tablet gebruikt kan worden. Hij is met 1499 dollar wel flink aan de prijs.

Daarnaast toonde hardware-baas Panos Panay ook vol trots de smartphones Lumia 950 en de Lumia 950 XL, de eerste telefoons van Microsoft die gebruik maken van Windows 10.

“If you haven’t thought about these phones, wake up!”

Tot nu toe maakte Microsoft verlies op de Windows-telefoons. Investeerders blijven dan ook sceptisch over de veranderde bedrijfsstrategie om in te zetten op hardware, waar de winstmarges veel kleiner zijn dan bij software.

Naast de eigen laptop en de smartphones presenteerde Microsoft ook een verbeterde versie van de tablet en een fitnessbandje als hét antwoord op de smartwatch.

Grote staking bij Fiat Chrysler op komst

De vakbond United Auto Workers (UAW) heeft een grote landelijke staking aangekondigd als niet voor woensdagnacht een nieuwe deal is gesloten met Fiat Chrysler. Een staking van de zo’n 40.000 UAW-leden zou de eerste in de auto-industrie zijn sinds 2007, meldt CNN Money.

De vakbond had half september al een voorlopige overeenkomst gesloten met de directie van Fiat Chrysler, maar een meerderheid van de werknemers wees die deal af. Daarin was een directe loonsverhoging van drie procent afgesproken en nog eens een loonsverhoging van drie procent over twee jaar.

Het grootste pijnpunt is de blijvende verdeling van de werknemers in twee loongroepen. De seniors binnen het bedrijf verdienen 28 dollar per uur, dat is al tien jaar ongewijzigd. Maar iedereen die na 2007 is aangenomen verdient maximaal 19 dollar. De UAW wil die kloof verkleinen en het liefst helemaal opheffen.

Amerikanen hoeven niet minder vlees te eten

Een door de vlees-industrie fel bekritiseerd advies aan Amerikanen om minder vlees te eten is gesneuveld, meldt The Washington Post. Een panel van experts wilde het advies om meer plantaardig voedsel en vooral minder rood vlees te eten om het milieu te sparen, opnemen in de Dietary Guidelines van de federale overheid.

Maar het in de vleesminnende Verenigde Staten controversiële advies is van tafel, blijkt uit een blogpost van USDA dat de nieuwe dieetrichtlijnen (DGAs) op moet stellen:

“We do not believe that the 2015 DGAs are the appropriate vehicle for this important policy conversation about sustainability.”

Een grote overwinning voor de machtige vleesindustrie die bij monde van topman Barry Carpenter van het Noord-Amerikaanse Vleesinsituut vol bravoure reageert en nog maar eens de goede kanten van vlees aanprijst:

“Moving forward, we hope the agencies will continue to focus on the clear science highlighting the wide variety of nutrition benefits of all meat and poultry products.”

    • Arjan Meesterburrie