‘Met een testfilm laat ik Hollywood zien wat ik kan’

Regisseur Arne Toonen (‘De Boskampi’s’) droomt van een futuristische actiefilm met motorbendes in Rotterdam. „Er moeten vette shots in, zodat ik een voet tussen de deur kan krijgen in Amerika.”

foto rien zilvold
foto rien zilvold

Na mijn film Black Out kwam ik in Los Angeles terecht, waar mijn Amerikaanse agent me aan allerlei productiemaatschappijen voorstelde, inclusief die van Leonardo DiCaprio. Daar kreeg ik het script in mijn handen gedrukt voor een live action remake van de Japanse sciencefictionanimatiefilm Akira.

„Een cultfilm uit de jaren tachtig, waarin mijn fascinatie voor Japanse jeugdbendes en motoren samenkomen. Het probleem alleen is dat dat script 150 miljoen kost om te realiseren; het is nog geen producent gelukt dat bij elkaar te brengen. De kans was dus klein dat dit script zou worden verfilmd, tenzij het iemand zou lukken om zoiets voor 50 miljoen of minder te maken.

„Dat is altijd bij me blijven hangen. Nu heb ik besloten een gok te wagen door een scenario met een vergelijkbare setting te schrijven en een testfilm te maken zodat die gasten daar kunnen zien wat ik in huis heb. Er moeten vette shots en een paar indrukwekkende dramatische scènes inzitten, zodat ik daar een voet tussen de deur kan krijgen.

„Een sciencefictionfilm, die ook nog iets zegt over onze tijd: dat moet het worden. Een visuele rode draad in de film moeten reclame-uitingen zijn. Ik zie voor me dat in de toekomst alles wat we doen, dragen, rijden, gebruiken, in extreme mate afkomstig is van grote merken en dat we daarvoor betaald krijgen. Dat je rondloopt met een hologram boven je hoofd dat zegt: mede mogelijk gemaakt door McDonald’s. Alles is geprivatiseerd, ook de politie. Coca-Cola-cops – zero taste, zero tolerance.

„Het moet zich afspelen in Rotterdam, de enige metropool in Nederland met een grootse uitstraling en een stad die zich goed leent voor de toekomst. Er moeten illegale motorstraatraces plaatsvinden met Japanse jeugdbendes, bosozoku, een kweekvijver voor de maffia. Daar is ooit ook een vette documentaire over gemaakt, Godspeed You! Black Emperor. Ik ben gek op motoren, ik organiseer motorevents, zelf heb ik ook een gecustomizede Yamaha XS 650, een soort groen monster, dus ik ken die motorcultuur heel goed. Ik wil customizers vragen hun vetste motor aan ons uit te lenen voor de film.

„Verhalen met een ‘reluctant hero’ spreken me aan. Een hoofdpersonage dat iets op zijn pad krijgt, daar geen zin in heeft, maar toch een motief vindt om een bepaald doel na te steven dat hem uiteindelijk verandert. Het verhaal heb ik nog niet helemaal uitgedacht, maar ik denk aan twee broers. Een van de twee, de ruige, komt om bij een straatrace. Tijdens de begrafenis komt de andere, brave broer erachter dat het moord was. Hij wil erachter komen wie het gedaan heeft en wraak nemen. Met name omdat hij in het reine moet komen met de gemankeerde geschiedenis met zijn broer… Hoe klinkt dat?”