Merkel: klimaattop kan nieuwe vluchtelingencrisis voorkomen

Angela Merkel en Francois Hollande, spraken vandaag in het Europees Parlement vooral over de vluchtelingencrisis.
Angela Merkel en Francois Hollande, spraken vandaag in het Europees Parlement vooral over de vluchtelingencrisis. Vincent Kessler/Reuters

Angela Merkel heeft in het Europees Parlement gezegd dat de aanstaande klimaattop, in december in Parijs, een toekomstige vluchtelingencrisis moet voorkomen. Ook de Franse president Hollande, die voor Merkel het parlement toesprak, legde de nadruk op de huidige vluchtelingencrisis.

NRC-redacteur Wilmer Heck heeft wel een verklaring waarom Merkel doelt op de aankomende klimaattop om een toekomstige vluchtelingencrisis te voorkomen:

“Van de huidige burgeroorlog in Syrië wordt wel gezegd dat die is gevoed door droogte in voorgaande jaren, die heeft geleid tot een trek naar de grote steden en toenemende sociale onrust. Het is natuurlijk niet ondenkbaar dat toenemende droogte in de toekomst zelfstandig tot vluchtelingenstromen kan leiden. Merkel gebruikt dit nu, midden in de huidige vluchtelingencrisis, als argument voor landen om stevige maatregelen te nemen en klimaatverandering tegen te gaan.”

Merkel kwam ook terug op de zogenoemde Dublin-verordening, het akkoord dat voorschrijft dat vluchtelingen asiel moeten aanvragen in het EU-land waar ze in Europa aankomen. Volgens de bondskanselier is die regeling achterhaald:

“Het was toen goed bedacht, maar nu, in de huidige omstandigheden, blijkt het verouderd.”

In de praktijk heeft Duitsland de Dublin-verordening uit humanitaire overwegingen al tijdelijk laten varen.

Hollande: oppassen voor totale oorlog

Hollande waarschuwde vandaag voor een “totale oorlog”, als Europa niet snel begint om de vluchtelingencrisis in te dammen. Ook nam de Franse president een duidelijk standpunt in ten opzichte van Syrië:

“Bashar al-Assad creëert en voedt de Syrische burgeroorlog. Er is geen plaats voor een politieke oplossing, zolang hij aan de macht is. Daarom wil ik druk zetten op Europa om een alternatief te bieden voor Assad en terreurgroep Islamitische Staat (IS).”

Symbolisch bezoek van beide staatshoofden

Het bezoek van Hollande en Merkel aan het Europees Parlement is symbolisch; het is 25 jaar na de hereniging van Duitsland en 26 jaar na de val van de Berlijnse Muur. In 1989 brachten de toenmalige kanselier Helmut Kohl en president Francois Mitterand na de val van de Muur een bezoek aan Straatsburg.