Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Cultuur

Maandelijks draai ik plaatjes als uitlaatklep

Peter Timmer (56) is tandtechnicus met een eigen praktijk. Sinds kort meet hij ook protheses aan na doorverwijzing van een tandarts. Samen met zijn vrouw woont hij in een koophuis in Zwijndrecht.

Foto Bob van der Vlist

IN

‘Ik werk sinds 2013 min of meer noodgedwongen alleen omdat het financieel niet zo goed liep. Voorheen had ik vier mensen in dienst, maar door de crisis en een zieke werknemer kreeg mijn zaak het zwaar te verduren. Als iemand twee jaar ziek is, is dat voor een kleine werkgever dramatisch. Het heeft me veel geld gekost en ik merk de gevolgen daarvan nog steeds.

„Ik verdien nu minder dan voorheen, het scheelt zeker zo’n 1.500 euro netto per maand. Nu de economie weer aantrekt merk ik dat mensen weer vaker naar de tandarts gaan, maar zo succesvol als de jaren tussen 1995 en 2005 waren zal het niet meer worden. Daarvoor is de invloed van de digitale ontwikkeling te groot, grote partijen kunnen daardoor goedkoper en sneller leveren, daar kan ik als kleine ondernemer niet tegenop.

„Toch kan ik prima rondkomen. Daarbij draai ik met mijn compagnon als dj-duo Rubber Legs Movement maandelijks plaatjes in de North Sea Jazz Club in Amsterdam of in Bird in Rotterdam. Niet dat dit veel geld oplevert, maar ik heb zo maandelijks een paar tientjes extra zakgeld en het is een noodzakelijke uitlaatklep voor mijn dagelijkse werkzaamheden.

„In totaal werk ik zo’n 50 uur per week en dat is prima. Ik zou wel meer opdrachten willen doen, maar in deze regio gaat dat niet lukken. Wel opvallend, nu ik geen personeel meer heb, werk ik efficiënter. Ik maakte destijds langere weken, maar deelde mijn tijd minder goed in.”

UIT

‘Omdat ik regelmatig moet draaien koop ik graag platen en cd’s. Maandelijks kost me dat zeker 200 euro. Met Rubber Legs Movement richt ik me met name op wereldmuziek, jazz, latin en soul. Het liefst koop onbekende artiesten, uit Afrika en Brazilië. Het gaat me niet om de namen, maar om het neerzetten van een sfeer, om de muziek zelf. „Soms pakt het anders uit. Onlangs draaide ik in de Bird. De laatste plaat die ik daar om 4.30 uur opzette was ‘Daa Nyinaa’ van Ata Kak uit Ghana. Bleek iedereen het nummer te kennen, ze zongen allemaal mee.

„Verder lees ik elke maand wel een boek, dus ik koop regelmatig romans. De laatste was In het licht van wat wij weten van Zia Haider Rahman, een zeer goed boek met een heldere kijk op de financiële wereld. „Toch ben ik meer van de strips, van Amerikaanse en Franse graphic novels zoals van Charles Burns, Craig Thomson of François Boucq. Dat kost me al snel zo’n 20 tot 30 euro per boek, maar ik koop ze alleen als ik een paar keer per jaar toevallig langs de stripwinkel kom.

„Omdat onze drie kinderen het huis uit zijn en klaar zijn met studeren, hebben we met z’n tweeën nu meer te besteden. De afgelopen vijftien jaar betaalden we de kamerhuur in de eerste paar jaar en de studiekosten mee. We maken nu regelmatig een stedentrip en in de zomer gaan we altijd drie weken weg.”