Kijken: gratis wifi voor asielzoekers in Duitse Gauting

Een vluchteling gebruikt zijn mobiele telefoon bij de Oostenrijk-Hongaarse grens.
Een vluchteling gebruikt zijn mobiele telefoon bij de Oostenrijk-Hongaarse grens. Foto: CSABA KRIZSAN / EPA

Hoezo is het raar dat vluchtelingen een smartphone hebben? Ze moeten er juist gebruik van maken! Dit dacht evenement-technicus Tobias McFadden. Daarom hing hij speciale wireless routers overal door de kleine Zuid-Duitse stad Gauting. Zo hebben asielzoekers in de stad toegang tot gratis wifi. De Deutsche Welle (DW) maakte er een video over.

Freifunk voor vluchtelingen

Deze gratis wifi-initiatieven, in Gauting Freifunk genaamd, maken open en voor iedereen toegankelijke draadloze internet netwerken om zo het commerciële element uit internetverspreiding te halen. Vrijwilligers zoals technicus McFadden installeren hun eigen aangepaste software op routers en wifi-toegangspunten, waardoor ze de gratis open netwerken kunnen creëren. Gelijksoortige initiatieven zijn ook te vinden in Spanje en Oostenrijk, maar dat het specifiek voor vluchtelingen wordt ingezet is nieuw in het Duitse dorp.

De video volgt McFadden bij het installeren van wifi-routers in Gauting en er wordt duidelijk wat de vluchtelingen eraan hebben. Zo kan Ahmad Farhad Abbassi, sinds januari 2014 in Duitsland, nu naar zijn vrouw in Afghanistan bellen zonder dat het te duur wordt. Ook de technische aspecten van het surfen op een open netwerk worden komen aan bod. Zo legt McFadden aan de vluchtelingen uit hoe ze beschermd op hun computers kunnen internetten.

Overlevingspakket

“In de landen waar de vluchtelingen vandaan komen is er vaak geen vaste telefoonverbinding meer. Dan is een mobiele telefoon de enige manier om in contact met hun families te blijven,” zegt Stefan Wenger, medewerker van een asielzoekerscentrum in de buurt, in de video. Zelf hebben de asielzoekers geen geld voor dure databundels, dus bieden de wifi-routers van 20 euro een uitkomst.

Smartphones zijn een vitaal deel van het overlevingspakket van vluchtelingen. Zo is GPS bijvoorbeeld vaak nodig om de weg naar Europa te navigeren. De International Rescue Committee (IRC) legde zo de reis van een vluchteling uit Syrië vast. Hij reisde van Aleppo naar Hamburg via trein, ferry, taxi en te voet. Zonder GPS en internet zou dit aanzienlijk moeilijker zijn geweest.

Dit is de reis van de Syrische vluchteling, vastgelegd door IRC:

Lees ook: Op naar Europa