Jij houdt er misschien niet van, de rest van Nederland wel

Foto ANP

We zijn een land van kampeerders. Lekker buiten, maar dan wel liefst met een eigen dak boven het hoofd. En een eigen keukentje. En een wc’tje. Oh, en dat bed is ook best comfortabel. Vandaag begint in Utrecht de Kampeer en Caravanjaarbeurs. Vijf dagen lang kamperen, een Frans thema en natuurlijk: caravans. Nederland caravanland, in vier grafieken (en een slideshow).

Per 1.000 inwoners zijn er zo’n 26,4 caravans in Nederland, blijkt uit cijfers van de Europese Caravan Federatie (ja, die bestaat): bijna het hoogste aantal van Europa. Zweden is nummer één met 29,2 caravans.

Toch nam het aantal verkochte caravans jaren achter elkaar af. Pas dit jaar is er weer een lichte stijging te zien.

Nederlanders houden vooral van Duitse caravans. In de top tien meest verkochte caravanmerken komen liefst zeven Duitse bedrijven voor.

Onder jongeren is de caravan niet echt in trek. Meer dan de helft van de caravanbezitters is 56 jaar of ouder.

    • Annemarie Sterk