Janneke Vreugdenhil Gevulde koolbladeren

illustratie jet peters

Oekraïense holubsti (gevulde koolbladeren) worden traditioneel gemaakt met witte kool, maar Olia Hercules gebruikt savooiekool. Als de bladeren erg dikke nerven hebben, snijd er dan een driehoekje uit, bij de aanzet van het blad. Dat rolt veel fijner op.

Verhit de zonnebloemolie in een vuurbestendige ovenschaal. Fruit de helft van de uisnippers en alle wortelrasp 5 - 10 minuten op halfhoog vuur. Voeg de suiker en de tomatenpuree toe en smoor 1 minuut. Voeg laurier, tomaten en 400 ml water toe. Breng op smaak met zout en peper. Zoek 12 koolbladeren uit. Blancheer ze 2 minuten in kokend water. Spoel af onder de koude kraan, leg op keukenpapier en dep droog. Meng in een kom beide soorten gehakt, de gekookte rijst en eventueel de bessen. Meng de resterende uisnippers erdoor. Breng op smaak met zout en peper. Schep op elk koolblad 50 gram van dit mengsel en rol de bladeren op tot pakketjes. Schep de tomatensaus in een brede, lage pan en leg de pakketjes erop, dicht tegen elkaar aan en met de gevouwen kan naar beneden. Stoof de holubsti op een laag pitje in circa 45 minuten gaar. Serveer met gehakte dille, een dot zure room en zuurdesembrood.

    • Janneke Vreugdenhil