Glazen brug op 1000 meter hoogte breekt onder je voeten. Paniek?

Een wandelaar kijkt door het glas naar het ravijn, dat zo'n 180 meter diep is.
Een wandelaar kijkt door het glas naar het ravijn, dat zo'n 180 meter diep is. Foto Reuters

Lee Dong Hai liep op ruim 1000 meter hoogte over een glazen brug langs de Chinese berg Yuntai en hoorde het glas onder zijn voeten kraken. De glazen plaat waarop hij liep barstte in duizend stukjes. De mensen om hem heen schreeuwden, schreef hij op Weibo (het Chinese equivalent van Twitter). Hij gaf degene voor hem een duw, een flinke por met een boodschap: doorlopen.

De brug werd op 20 september geopend, nu is een stukje ervan gebarsten. Niemand raakte gewond. Een woordvoerder van het Yuntai Mountain toerismebureau zei tegen People Daily’s Online dat de brug bestaat uit drie lagen glas en dat op deze plek één laag is gebroken. De brug, die in een U-vorm om de berg heen loopt, werd geëvacueerd en tijdelijk gesloten voor publiek.

Twitter avatar PDChina People’s Daily,China Yuntaishan over-cliff glass bridge cracked in C China Oct. 5, causing panic among visitors http://t.co/t1tnM4GMZc http://t.co/gEsqZDs4oj

Meerdere glazen bruggen in China

Glazen bruggen zijn populair in China. Vorige maand ging in de provincie Hunan (ten zuiden van Henan) ook een spectaculaire attractie open: een 300 meter lange hangbrug in het nationale park Shiniuzhai in de provincie Hunan. De hangbrug verbindt de twee zijden van een ravijn met een diepte van 180 meter.

De brug was voorheen van hout. Dit jaar werden de planken in de vloer één voor een vervangen door glazen platen. Met het ontwerp wil de architect uit Israël bezoeker “in harmonie met de natuur” brengen.

De Chinese pers heeft deze brug tot ‘heldenbrug’ gedoopt: het is de langste en de hoogste glazen brug ter wereld. Er kunnen 800 mensen tegelijk op lopen.

De glazen brug in Shiniuzhai National Geo-park in Pinging vanuit de lucht gezien.

De glazen brug in Shiniuzhai National Geological park in Hunan vanuit de lucht gezien. Foto Reuters

Het zonlicht reflecteert in de 300 meter glazen brug.

Het zonlicht reflecteert in de 300 meter glazen brug. Foto Chinatopix / AP