Gemeente Oldebroek annuleert azc in Wezep vanwege financiën

De eerste groep van 300 asielzoekers arriveren in het AZC paviljoendorp Heumensoord bij Nijmegen.
De eerste groep van 300 asielzoekers arriveren in het AZC paviljoendorp Heumensoord bij Nijmegen. Foto Valerie Kuypers/ANP

De komst van een asielzoekerscentrum in het Gelderse dorp Wezep is van de baan. Nadat het plan tot onrust leidde onder de bewoners werd besloten dat er maximaal 300 asielzoekers konden worden opgevangen, maar dat is volgens het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) niet financieel-economisch verantwoord.

Dat maakte de gemeente Oldebroek, waartoe Wezep behoort, bekend in een persbericht op de website. In eerste instantie wilde de gemeente dat er 600 vluchtelingen zouden worden opgenomen in pensionstal De Heidehoek. Onderzoek naar draagvlak onder de bewoners van Wezep leidde echter tot het besluit dat de opvang van maximaal de helft daarvan mogelijk is.

Voor dat aantal asielzoekers is het niet financieel verantwoord De Heidehoek te verbouwen om te laten voldoen aan de kwaliteits- en veiligheidseisen van het COA, zegt het orgaan. Daarom hebben het COA en de gemeente Oldebroek in overleg besloten van een azc in De Heidehoek af te zien.

Verhitte gemoederen

In de gemeente was al bekend dat het onderwerp heftige gevoelens losmaakte. Volgens burgemeester Adriaan Hoogendoorn werd er “heel wat kritiek geuit” op de komst van het azc tijdens het onderzoek. In het persbericht zegt hij:

“Het onderzoek naar een mogelijk AZC houdt de Wezeper samenleving flink bezig. [...] Het is wel spijtig dat de gemoederen zo verhit raakten.”

De burgemeester heeft aangegeven dat de gemeente verder gaat zoeken naar andere mogelijkheden.

Twitter avatar bgmAHoogendoorn Adriaan Hoogendoorn Geen AZC op De Heidehoek, maar vluchtelingenopvang blijft noodzakelijk en dus op onze agenda. https://t.co/8pycI4IniE

Botsende gemeenteraden en bewoners

Op meerdere plekken in Nederland blijken gemeenteraden en hun inwoners te botsen over de opvang van asielzoekers. Verontruste bewoners bestormden een raadsvergadering over het onderwerp in Purmerend. In Enschede zijn drie wethouders bedreigd vanwege de komst van een azc. Gisteren liep een bijeenkomst in het Drentse dorp Oranje uit de hand. Daarbij werd staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Justitie en Veiligheid, VVD) belaagd en werden twee bussen met daarin asielzoekers geblokkeerd.

De bewoners waren boos dat de staatssecretaris de verantwoordelijke gemeente Midden-Drenthe had gedwongen meer vluchtelingen op te vangen dan vooraf was afgesproken. Vandaag kondigde Dijkhoff aan dat hij niet uitsluit meer gemeenten te dwingen tot (extra) noodopvang voor vluchtelingen.

Lees ook in NRC Handelsblad het achtergrondverhaal Opvang asielzoekers hapert, coalitie oneens over opvang en de reportage Oranje voelt zich belazerd.