Ga jij binnenkort op een Thaise fiets naar je werk?

Wat gebeurde er in Azië terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij.

Wie bij fietsen vooral aan het vlakke Nederlandse landschap denkt heeft het mis, ook Aziaten rijden heel wat kilometers op hun stalen ros en steeds meer fietsen worden in deze regio geproduceerd. Nu wagen Aziatische fietsfabrikanten de sprong en brengen hun modellen op de westerse markt, zag de Nikkei Asian Review.

Het blad kijkt naar de ervaringen van de Thaise fietsproducent LA Bicycle en hun Indonesische tegenvoeter Insera Sena. Voorheen leverden zij vooral onderdelen voor Europese merken, nu zijn ze na het jarenlang opbouwen van hun kennis en kunde klaar om de concurrentieslag aan te gaan.

Deze Aziatische fietsproducenten zien hun afzet de laatste jaren flink groeien. Kwalitatief is er dan ook niets op de Thaise en Indonesische fietsen aan te merken, stelt Robert Panzeri, werkzaam voor een Europese fabrikant voor fietsonderdelen:

Asian-made bicycles have reached a reliable level. Insera’s products appear to have high quality.

Samsung verrast met hogere winstverwachting

Het gaat lekker met de Zuid-Koreaanse telefoon- en chipfabrikant Samsung. Tegen de verwachtingen in zal het concern in het derde kwartaal een forse winst noteren van zo’n 5.5 miljard euro, een stijging van bijna 80 procent, meldt de Wall Street Journal.

De goede cijfers komen als een verrassing, omdat het de laatste jaren juist wat minder goed ging met het bedrijf. De Galaxy smartphones van Samsung kampten met stevige concurrentie van Chinese producenten en Apple. Om marktaandeel ten opzichte van de iPhone te behouden kregen Amerikaanse kopers van een Samsung telefoon grote kortingen.

Samsung maakt geen resultaten per divisie bekend, maar vanwege de lastige markt voor smartphones denken analisten dat de winst vooral uit de chipdivisie komt.

Modi wil elektriciteitsprijs opschroeven

Als het aan de Indiase premier Narendra Modi ligt gaat de prijs voor elektriciteit omhoog. Een gewaagd voorstel, bericht Reuters, dat waarschijnlijk tot flinke weerstand zal leiden bij de armste inwoners van het land.

Modi ziet een vicieuze cirkel van regionale nutsbedrijven die tot hun nek in de schulden zitten, daarom niet investeren in verbetering van het netwerk zodat de groei van industrie en economie weer achter blijft. Hij komt met een radicaal voorstel aan de deelstaten en stroombedrijven: verhoog de prijzen en in ruil krijgen jullie hulp met verlichting van de schuldenberg van 59 miljard euro.

Hoewel Modi als lokaal politicus succes boekte met een zelfde hervorming, zal een prijsverhoging tot forse tegenstand leiden vanuit de bevolking en politiek, verwacht Reuters:

Politicians appeal to key groups of voters like farmers or the poor by keeping prices low and ignoring theft, prompting scepticism about whether states will agree to any package that forces tariff hikes.

    • Wouter van Cleef