Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Corruptie en fraude

‘Ethische commissie FIFA wil Blatter schorsen’

Sepp Blatter tijdens de loting van de kwalificatieronde voor het WK in 2018 in Rusland.
Sepp Blatter tijdens de loting van de kwalificatieronde voor het WK in 2018 in Rusland. Foto Maxim Shemetov/Reuters

De ethische commissie van de FIFA is van plan om president Sepp Blatter te schorsen vanwege zijn vermeende betrokkenheid bij corruptie. Dat melden de Duitse krant Die Welt en verschillende Britse media.

Het zou om een voorlopig besluit gaan waarover aanstaande maandag definitief besloten wordt. De schorsing, die negentig dagen zou duren, zou betekenen dat de 79-jarige Zwitser zijn kantoor moet ontruimen en dat hij een stadionverbod krijgt. De ethische commissie van de wereldvoetbalbond kwam vandaag bijeen om te praten over een eventuele schorsing van Blatter en zijn mogelijke opvolger Platini. Over de status van Platini is niets bekend.

De Fransman, nu nog voorzitter van de Europese bond UEFA, zou in de periode van 1999 tot 2002 betalingen ter waarde van twee miljoen Zwitserse franc hebben ontvangen van Blatter. In ruil daarvoor zou Platini stemmen vanuit Europa hebben geregeld voor Blatter’s herverkiezing als voorzitter van de FIFA in 2011.

Druk opgevoerd

De druk op Blatter om uit de voetbalwereld te verdwijnen werd de afgelopen weken steeds verder opgevoerd. Eerst startte de Zwitserse justitie een strafrechtelijk onderzoek naar zijn persoon in verband met bovengenoemde betalingen. Daarnaast zou Blatter in 2005 een deal hebben gesloten met de Caribische voetbalfederatie, die volgens de Zwitserse aanklager “ongunstig” zou zijn voor de FIFA. Afgelopen week riepen grote sponsoren van de FIFA, waaronder Coca-Cola en McDonald’s, Blatter op per direct op te stappen.

Ook zijn voormalige vertrouweling Platini staat onder verdenking. In de strafzaak van Zwitserland wordt hij zowel deels als verdachte als deels als getuige gezien.

Blatter maakte in juni tot grote verrassing bekend dat hij zou opstappen als voorzitter. Hij was vlak daarvoor nog voor de vijfde keer herkozen. De verkiezing van de nieuwe FIFA-president staat gepland voor 26 februari 2016.

Lees ook in NRC Handelsblad: Deze man veegt de FIFA schoon