Duizenden Amerikaanse gevangenen komen vrij

Interieur van de Amerikaanse Alcatraz-gevangenis.
Interieur van de Amerikaanse Alcatraz-gevangenis. Foto EPA / Sean Hobson

Duizenden mensen die in de Verenigde Staten vastzitten voor drugsgerelateerde delicten komen begin november op vrije voeten. De reden? Een operatie om het aantal gedetineerden in Amerikaanse gevangenissen drastisch te verlagen.

Een Amerikaanse commissie bepaalde vorig jaar dat straffen die worden uitgedeeld voor drugsgerelateerde vergrijpen omlaag moeten, meldt persbureau AP. Die lagere straffen worden ook met terugwerkende kracht toegepast op mensen die nu voor dergelijke delicten vastzitten. In november wordt een eerste lichting van meer dan 5.500 gedetineerden vrijgelaten. Nog tienduizenden gevangenen komen in aanmerking voor vervroegde vrijlating.

Zaken opnieuw onderzoeken

Circa de helft van de Amerikaanse gevangenispopulatie bestaat uit drugsmisdadigers. Rechters gaan nu de zaken van iedere gevangene opnieuw onder de loep nemen. Als zij geen gevaar vormen voor de openbare veiligheid mogen zij gaan. De meeste gedetineerden die in aanmerking komen voor het programma zitten al tien jaar of langer vast.

Critici pleiten al langer voor minder zware straffen voor drugsgerelateerde misdaden. Volgens hen wortelt de cultuur van lange celstraffen in de jaren ’80, toen onder president Ronald Reagan streng beleid werd ingevoerd in de zogeheten “War on Drugs”. Die richtte zich toen voornamelijk op cocaïne en crack (een rookbare vorm van coke).