Good Morning South Sudan

Good morning, South Sudan. Dit is Philip James voor Radio Miraya.” Journalist Philip James (42) is de presentator van het enige, onafhankelijke radiostation van Zuid-Soedan. Dat land werd op 9 juli 2011, na een lange stammenstrijd die meer dan twee miljoen mensen het leven heeft gekost, onafhankelijk van Soedan. Vanaf de eerste Onafhankelijkheidsdag in 2012 tot begin 2015 portretteerden documentairemakers Jan Willem den Bok en Floor Koomen vijf Zuid-Soedanese burgers. In 2013 raakt het land weer verwikkeld in een hevige burgeroorlog. Door de gewelddadige machtsstrijd tussen politieke leiders, corruptie, grote armoede en een stammenstrijd vreest James voor de toekomst (eind augustus werd er een vredesovereenkomst ondertekend tussen de regering en de rebellen die een einde moet maken aan het geweld). Naast de beelden in de studio van Radio Miraya zien we in de documentaire de levens van de andere hoofdrolspelers , onder wie ‘ontmijner’ Nancy, marktvrouw Mary en onderwijzeres Josephine, die een schooltje voor arme en verweesde buurkinderen opzet. Ze vertellen over hun verleden en hun droom voor de toekomst.