Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Economie

Dit schrijven andere media vandaag

Wat zijn de belangrijkste zakelijke berichten in andere media?

Zelf je boodschappen doen zonder verplicht een praatje met de kassière te hoeven houden. In Amsterdam kan dat nu Albert Heijn daar de eerste supermarkt met alleen maar zelfscankassa’s heeft geopend. Volgens De Volkskrant levert het nieuwe winkelconcept voorlopig vooral veel vragen van het publiek op.

Er zijn in de nieuwe buurtsuper drie manieren om de dagelijkse boodschappen af te rekenen. Met een handscanner, een apparaatje waar je mee door de winkel loopt, alle aan te schaffen producten scant en daarna snel kan afrekenen bij de handscankassa. Ook is er een smartphone app en zijn er zogeheten Scan&Go kassa’s, waarbij je alle boodschappen na je rondje door de winkel zelf scant.

De kassière mag dan verdwenen zijn, toch is de klant niet volledig op zichzelf aangewezen. Er zijn ‘gastvrouwen’ aanwezig om vragen te beantwoorden en eventuele problemen op te lossen. Volgens een woordvoerster van Albert Heijn is zelfscannen vooral voordelig voor de klant: het is veiliger omdat er geen contant geld aanwezig is, de rijen zijn korter en er passen meer kassa’s in de winkel waardoor de supermarkt ruimer wordt.

Wie denkt zijn karretje vol te kunnen laden en maar de helft af te rekenen loopt een vrij grote kans om tegen de lamp te lopen, want een op de tien kassabonnen wordt gecontroleerd.

Kamp houdt vast aan nieuwe stroomwet

Er is in de Tweede Kamer veel verzet tegen de nieuwe elektriciteits- en gaswet, maar volgens het Financieele Dagblad trekt Minister Kamp van Economische Zaken zich daar niks van aan.

In de nieuwe wet wordt vastgelegd dat commerciële energiebedrijven geen eigenaar mogen zijn van de beheerder van kabels en leidingen voor stroom en gas.

Bijna de gehele oppositie wil een aanpassing in de wet waardoor ontmanteling van onder meer de energiebedrijven Eneco en Delta op de lange baan wordt geschoven. Op initiatief van de SP willen PVV, CDA, GroenLinks en de ChristenUnie dat splitsing pas wordt afgedwongen als andere EU-lidstaten dit ook gaan doen.

Kamp is echter van mening dat de verplichte scheiding ervoor zorgt dat het publieke belang van de energienetten beschermd wordt in geval van buitenlandse overnames of verliezen bij commerciële activiteiten. Bovendien hebben energieconcerns Essent en Nuon jaren geleden hun gas- en stroomnetwerken al van de hand gedaan, wat tot oneerlijke concurrentie zou leiden wanneer de overige Nederlandse energieconcerns dit niet hoeven te doen.

Moederbedrijf Dixons en MyCom failliet

Het moederbedrijf van Dixons en MyCom en iCentre, BAS Group, is failliet verklaard. Dat meldt de NOS.

Volgens een woordvoerder blijven de winkels voorlopig open, omdat er zicht is op een doorstart. BAS Group had anderhalve week geleden al uitstel van betaling aangevraagd.

Het concern heeft 1200 mensen in dienst bij 150 winkels. Van hen werken er 650 bij Dixons, dat 88 winkels heeft. Dixons ging in 2011 al bijna failliet, maar de elektronicaketen werd toen overgenomen door BAS Group. Na een reorganisatie gingen 122 winkels dicht.

In 2013 nam het concern iCentre over, dat destijds ook op de rand van de afgrond stond, maar dankzij BAS Group een doorstart kreeg. Van de 34 filialen werden er 10 gesloten.