Deze Twitter-baas is niet de eerste topman die een comeback maakt

Foto Reuters

De geruchten waren er al even, maar nu is het definitief: Twitter-oprichter Jack Dorsey neemt de leiding van het bedrijf weer op zich, zeven jaar nadat hij zijn plek als bestuurder moest afstaan (omdat het hem niet lukte een technisch mankement op te lossen waardoor Twitter regelmatig offline was en hij wel heel vaak vroeg naar huis ging voor yogalessen). Hij neemt de plek over van Dick Costolo, die het aantal gebruikers van het sociale medium niet wist te vergroten.

Dorsey (die op zijn eerste dag meteen een nieuwe functie introduceerde) is niet de eerste om als puinruimer een comeback te maken bij het bedrijf dat onder zijn leiding groot werd. Deze vijf heren (sorry dames!) gingen hem voor:

1. Steve Jobs, Apple

Foto EPA

Foto EPA

Eerste termijn als bestuurder: 1977-1985
Waarom hij moest opstappen: Jobs raakte na de enigszins teleurstellende introductie van de Macintosh verwikkeld in een machtsstrijd met John Sculley, die door de raad van bestuur was aangenomen om orde op zaken te stellen bij Apple. Het leidde tot zijn gedwongen vertrek.
De comeback: 1997 - 2011
Waarom hij terugkwam:
Het technologieconcern stond op de rand van een faillissement voordat Jobs terugkeerde. Jobs wist het bedrijf weer winstgevend te maken door onder meer een partnerschap aan te gaan met Microsoft en naast computers ook producten als de iPod, iTunes en de iPhone te introduceren. Met gevoel voor stijl. Zo zou hij tijdens een vergadering hebben uitgeroepen:

“You know what’s wrong with this company? The products SUCK -- there’s no sex in them.”

2. Howard Schultz, Starbucks

Foto EPA

Foto EPA

Eerste termijn als bestuurder: 1987-2000
Waarom hij opstapte: Bij zijn vertrek liet Schultz een sterk groeiend bedrijf achter met een miljardenomzet en 3.500 filialen, maar daarvan stond het merendeel in de VS. Schultz vond dat een nieuwe topman het best de rest van de wereld kon veroveren.
Comeback: 2008 - heden.
Waarom hij terugkwam: Concurrentie, een te duur imago, veranderend consumentengedrag. Het droeg er allemaal aan bij dat Starbucks tussen 2007 en 2008 zo’n 50 procent van zijn beurswaarde verloor. Het operationeel inkomen halveerde van 1 miljard naar 500 miljoen dollar. Schultz’ belangrijkste taak bij zijn terugkeer: de ‘emotionele band’ met de klant herstellen.

3. Larry Page, Google

Foto EPA

Foto EPA

Eerste termijn als bestuurder: 1998-2001
Waarom hij moest opstappen: Google was in relatief korte flink gegroeid. Het had miljoenen gebruikers, meer dan 400 werknemers. En te veel managers, vond de toen 28-jarige Page. Hij probeerde ze allemaal te ontslaan, maar dat mislukte. Onder druk van twee grote investeerders maakte Page daarop plaats voor een ‘meer ervaren’ bestuurder: Eric Schmidt.
De comeback: 2011
Waarom hij terugkwam: Page heeft het bedrijf, dat onder Schmidt verder uitbreidde en naar de beurs ging, nooit verlaten. Sterker: Page fungeerde als de ‘visionary behind the scenes leader’. Zo was hij het die aandrong op de aankoop van Android. Dat Schmidt besloot zijn plek weer over te dragen aan Page was vooral een kwestie van ‘rijping’. Of zoals Page na die bekendmaking zelf tweette:

“Adult-supervision no longer needed.”

4. Michael Dell, Dell

Foto EPA

Foto EPA

Eerste termijn als bestuurder: 1984-2004
Waarom hij opstapte: Dell, die het computerbedrijf vanuit zijn studentenkamer begon, wilde meer tijd om handen hebben om zich te kunnen focussen op nieuwe technologieën en consumentenvoorkeuren.
Comeback: 2007 - heden
Waarom hij terugkwam: Het jaar voor zijn terugkeer was een dieptepunt voor het bedrijf. Dell verloor zijn positie als marktleider aan concurrent Hewlett-Packard, werd het middelpunt van een onderzoek door toezichthouder SEC en zag onder meer zijn toenmalige financieel topman vertrekken. Ook onder leiding van Dell heeft de computerfabrikant zijn koppositie niet meer weten terug te winnen.

5. Jerry Yang, Yahoo

Foto EPA

Foto EPA

Eerste termijn als bestuurder: 1994-1995
Waarom hij opstapte: Officieel is Yang in die begindagen nooit echt ‘CEO’ geweest. Hij en mede-oprichter David Filo realiseerden zich al snel dat, om Yahoo! hard te kunnen laten groeien, iemand met meer ervaring nodig was. Dat werd Tim Koogle, die eerder bij Motorola werkte. Yang en Filo werden wel ‘Chief Yahoo’.
Comeback: 2007-2009
Waarom hij terugkwam: De verloren strijd van toenmalig Yahoo-topman Terry Semel tegen het steeds groter wordende Google. Al snel na zijn aantreden sloeg Yang een (volgens hem veel te laag) overnamebod van Microsoft af, een beslissing die hem later veel kritiek opleverde en uiteindelijk ook twee jaar later alweer zijn vertrek als topman inluidde. Wat hem minder kritiek opleverde: zijn besluit in 2005 een miljard dollar te steken in de Chinese start-up Alibaba.

    • Eva Oude Elferink