Cartoonoorlog: Rusland, Syrië en de wereld

Met de beslissing van Poetin om militair in te grijpen in Syrië hebben ‘s werelds cartoonisten weer een reden om in de pen te kruipen. Bekijk ze hier.

Poetin en Obama maken ruzie over het Midden-Oosten.
Poetin en Obama maken ruzie over het Midden-Oosten. Kal's Cartoon / The Economist

Cartoons worden vaker gebruikt om oorlogen online verder te voeren. Met de beslissing van Poetin om militair in te grijpen in Syrië hebben ‘s werelds cartoonisten weer een reden om in de pen te kruipen. Het ene land is hier alleen wat gekleurder in dan het ander.

Zo zorgt het Kremlin-gesteunde propagandakanaal Sputnik News ervoor dat de wereld niet om hun standpunt heen kan. Cartoonist Vitaly Podvitsky maakte een reeks pro-Rusland tekeningen die de website online zette.

Alle afbeeldingen laten zien hoe Rusland’s interventie de enige betrouwbare kracht is om in te grijpen in Syrië. Amerika is daarentegen incompetent.

Twitter avatar SputnikInt Sputnik US refuses to coordinate coalition activities in #Syria with Russian forces
http://t.co/o3k9pK59cD
#RussiaVsISIL http://t.co/fvMtqXAnPt

Zelfs de Russische ambassade in de Verenigde Arabische Emiraten stuurde een tweet de wereld in. Op de cartoon is te zien hoe de ambassade het Kremlin steunt in de claim dat alle groeperingen die tegen de Syrische president Assad vechten hetzelfde zijn. Zo bespot de cartoon de Verenigde Staten, gezien zij gematigde rebellen militair willen steunen.

Twitter avatar RusEmbassyUAE Russian Embassy, UAE Find the right #Syrian rebel to arm - non-trivial task to start your day with | #Syria #سوريا #ISIL #Nusra #داعش http://t.co/Gc60dVAn7D

Vanuit de Arabische cartoonwereld is er vervolgens ook gereageerd op Poetin’s militaire inval in Syrië.

Twitter avatar AJArabic قناة الجزيرة #كاريكاتير | التدخل الروسي
المزيد من الرسوم على الرابط التالي: http://t.co/PT0v49vQlS http://t.co/gZYsEbVttM

Deze reacties gaan veelal over hoe Poetin zijn ‘kindje’ Assad uit de problemen moet komen halen en dat eigenlijk alleen de Amerikanen en Russen baat hebben bij de oorlog in Syrië.

Twitter avatar SafaPs وكالة صفا #كاريكاتور | عن #التدخل_الروسي_في_سوريا
#سوريا #أمريكا #روسيا #روسيا_تقصف_سوريا #روسيا_النازيه_تقتل_اطفال_سوريه http://t.co/JITVccvziI

En hoe de Nederlandse cartoons eruit zien? Wel iets neutraler. Zo maakte cartoonist Tjeerd Royaards deze verbeelding van Obama en Poetin die zich nu beide mengen in dezelfde bloedige poppenkast.

Twitter avatar Joop_nl Joop Nieuwe cartoon van Tjeerd @Royaards over Obama, Putin en Syrië http://t.co/R9IQxGsZmL http://t.co/bpPhg6nJ3i

Dit lijkt de trend te zijn onder de Westerse cartoonisten. Rusland begeeft zich nu in hetzelfde bloedbad dat Amerika al gecreëerd heeft. En het wordt waarschijnlijk alleen nog maar groter.

Een nieuwe cartoon van Job van der Molen over de Russische interventie in Syrië

Posted by Joop on zondag 4 oktober 2015