Bussen met vluchtelingen alsnog aangekomen in Oranje

Twee bussen met vluchtelingen zijn vannacht alsnog in Oranje, in de gemeente Midden-Drenthe, aangekomen. Gisteren blokkeerden bewoners de toegangswegen en belaagden ook de auto van staatssecretaris Dijkhoff.

Een taxi met asielzoekers uit het vakantiepark in Oranje probeert een blokkade van bewoners te passeren.
Een taxi met asielzoekers uit het vakantiepark in Oranje probeert een blokkade van bewoners te passeren. Foto Vincent Jannink / ANP

Twee bussen met vluchtelingen zijn vannacht alsnog in Oranje, in de gemeente Midden-Drenthe, aangekomen.

Gisteravond konden de bussen de opvangplek niet bereiken omdat bewoners de toegangswegen naar het dorp hadden geblokkeerd met auto’s.

Burgemeester Baas sprak met bewoners

Midden in de nacht heeft burgemeester Ton Baas (VVD) met de dorpsbewoners gesproken. Uiteindelijk wilden ze de auto’s van de weg halen, omdat er gezinnen met kinderen in de bussen zaten.

Waar de vluchtelingen vandaan komen is niet bekend. Morgen gaat Baas in gesprek met staatssecretaris Dijkhoff over de situatie.

Politieagenten bij de toegang naar het vakantiepark in Oranje.

Politieagenten bij de toegang naar het vakantiepark in Oranje. Foto Vincent Jannink / ANP

Staatssecreatris Dijkhoff belaagd

Gisteravond ontstond commotie na een plotseling bezoek van staatssecretaris Dijkhoff.

Dijkhoff was in Oranje voor een besloten bijeenkomst waarbij hij de inwoners bijpraatte over de komst van 700 extra asielzoekers. Daarbij liepen de gemoederen hoog op, omdat bewoners zich belazerd en gechanteerd voelden; eerder werd afgesproken dat er maximaal 700 asielzoekers opvang zouden krijgen bij het kleine dorp, dat aantal werd nu verdubbeld.

Het dorp heeft zo’n 130 inwoners. De gemeente Midden-Drenthe en de provincie waren tegen de komst van de extra asielzoekers, maar staatssecretaris Dijkhoff zette zijn plan toch door.

Bewoners blokkeerden de weg

Na de bijeenkomst gingen de bewoners de straat op en blokkeerden de toegangswegen. De bussen keerden daarop om. Ook werd de auto van Dijkhoff belaagd. Bewoners blokkeerden de weg, de chauffeur van de staatssecretaris draaide de auto om via een andere weg het dorp te verlaten. Daarbij raakte een vrouw, die de weg blokkeerde, gewond.

In het Drentse dorp Oranje arriveerden vannacht twee bussen met vluchtelingen.

In het Drentse dorp Oranje arriveerden vannacht twee bussen met vluchtelingen. Foto Vincent Jannink / ANP