Grootste brouwer ter wereld biedt 92 miljard voor eigenaar Grolsch

Anheuser-Busch InBev heeft vanmorgen een officieel bod uitgebracht op SABMiller. De grootste brouwer ter wereld biedt ongeveer 68 miljard pond voor de mondiale nummer twee, zo’n 92 miljard euro.

Flesjes Budweiser in een fabriek van AB InBev in China.
Flesjes Budweiser in een fabriek van AB InBev in China. Foto Shepherd Zou / EPA

Anheuser-Busch InBev heeft vanmorgen een officieel bod uitgebracht op SABMiller. De Belgische brouwer, eigenaar van onder meer Jupiler en Budweiser, is bereid 42,15 pond (57 euro) per aandeel te betalen. Tegen die prijs is de Britse eigenaar van Grolsch bijna 68 miljard pond waard.

In een verklaring laat InBev weten dat het al twee keer eerder een informeel bod heeft uitgebracht op SABMiller, maar dat die beide biedingen zijn afgewezen door het bestuur van SABMiller. In eerste instantie bood de grootste brouwerij ter wereld 38 pond per aandeel en later werd dat verhoogd naar 40 pond.

Volgens financieel persbureau Bloomberg zou de top van de Britse brouwer, de nummer twee van de wereld, minimaal 45 pond per aandeel willen hebben. In zo’n geval zou AB InBev zo ongeveer 73 miljard pond moeten uittrekken voor het inlijven van zijn voornaamste concurrent, omgerekend bijna 100 miljard euro.

Een overtuigend bod, vindt InBev

InBev vindt echter dat het huidige bod ruim voldoende is. Voordat de overnamegeruchten begonnen kostte een aandeel SABMiller namelijk 29,34 pond, waardoor aandeelhouders van de Britse brouwer dus een premie van ruim veertig procent tegemoet kunnen zien. Een “overtuigend bod”, vindt InBev.

Update 12.11 uur: Ondanks de hogere prijs vindt SABMiller het nieuwste bod van InBev nog steeds “substantieel” te laag. De voorwaarden die de Belgen bieden zijn bovendien onvoordelig voor de aandeelhouders van SABMiller, zo laat topman Jan du Plessis in een verklaring weten.”

Als de overnamepoging van de Belgische bierreus slaagt, wordt de combinatie met afstand de grootste brouwer ter wereld, met een omzet van bijna 57 miljard euro per jaar. Door de schaal van beide bedrijven is de kans groot dat Inbev en SABMiller in een flink aantal landen toestemming moeten krijgen van toezichthouders.

De overnameplannen van InBev komen ongeveer een jaar nadat SABMiller een poging deed een alliantie te smeden met Heineken, de derde brouwer van de wereld. Volgens persbureau Bloomberg was die poging destijds vooral bedoeld om InBev van het lijf te houden. Samen zouden Heineken en SABMiller namelijk groter worden dan het Belgische concern. Heineken wees het voorstel echter af.