Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Sport

’s Ochtends hardlopen? Daar komt de Amsterdammer zijn bed niet voor uit

Foto ANP

Vanmorgen nog vroeg opgestaan om voor je werk een rondje hard te lopen in Amsterdam? Je bent een van de weinigen, blijkt uit data over het afgelopen jaar  die sportapp Strava gisteren openbaar heeft gemaakt over Amsterdam en elf andere wereldsteden.

Niet zo vaak hardlopen in de ochtend

Van de meer dan een miljoen hardlooprondjes in Amsterdam (1.068.747 om precies te zijn) die via Strava zijn bijgehouden, was in het afgelopen jaar (september 2014 tot en met september 2015) maar 4 procent tussen vijf en acht uur ’s ochtends. Daarmee is het lopen op dat tijdstip in Amsterdam het minst populair van alle geanalyseerde wereldsteden. De inwoners van Sydney trekken juist wel graag al vroeg de hardloopschoenen aan. Dat is niet zo gek gezien het subtropische klimaat daar, waardoor rennen in de ochtend een stuk aangenamer is. Amsterdammers rennen vooral graag in de middag of avond.

Fanatiek

Amsterdammers op Strava zijn aardig fanatieke hardlopers in vergelijking met inwoners van andere wereldsteden.

Of er in Amsterdam ook daadwerkelijk meer hardgelopen wordt is op basis van deze data niet te zeggen. Het kan ook zijn dat Strava hier een populaire app is, en dat hardlopers in bijvoorbeeld São Paulo misschien wel een andere - of gewoon geen - app gebruiken.

En hoe snel gaan we dan? En hoe ver?

Qua snelheid zitten Amsterdammers in de middenmoot, met 5.47 minuten per kilometer. En gemiddeld rennen ze dan 8,3 kilometer per keer, bijna 2 kilometer minder dan Parijzenaren. In São Paulo zijn de Strava-hardlopers het traagst.

De populairste dag om hard te lopen was in Amsterdam trouwens zondag 12 april. Maar liefst 5.788 hardlooprondjes werden er die dag met Strava gemaakt. Opvallend genoeg is dit de dag van de marathon in Rotterdam. Of het daar wat mee te maken had, of met het lekkere hardloopweer (droog, zonnig, weinig wind en overdag zo’n 15 graden) is niet bekend.