Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Zorg

NAVO-generaal: VS vielen ziekenhuis aan

De beslissing om een ziekenhuis in de Afghaanse stad Kunduz te bombarderen was „een Amerikaanse beslissing, genomen binnen de Amerikaanse commandoketen”. Dat heeft NAVO-generaal John F. Campbell gezegd tijdens een hoorzitting voor de Amerikaanse Senaatscommissie Strijdkrachten. Bij de aanval vielen 22 doden. Volgens de generaal was de aanval een fout. Het ziekenhuis werd gerund door Artsen Zonder Grenzen. Die organisatie noemde de aanval een oorlogsmisdaad. Onder de doden zijn twaalf medewerkers van de organisatie. De Verenigde Staten noch de NAVO hebben tot nu toe expliciet toegegeven verantwoordelijk te zijn voor de aanval.