Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Zorg

Beschieting was besluit van VS

De Amerikaanse commandant in Afghanistan heeft gisteren toegegeven dat de beschieting zaterdag van een ziekenhuis in de stad Kunduz, dat wordt beheerd door Artsen zonder Grenzen, „een Amerikaans besluit genomen binnen de Amerikaanse bevelsketen” was. Bij de aanval vielen 22 doden. Generaal John Campbell zei dat het Afghaanse leger om assistentie had gevraagd, maar dat de beschieting van het ziekenhuis een vergissing was. „We zouden nooit opzettelijk een beschermde medische voorziening als doelwit nemen.” Campbell noemde het bombardement „een fout” en zei het incident te betreuren. Artsen zonder Grenzen sprak van een grove mensenrechtenschending en een oorlogsmisdaad en wil nu dat een internationale instantie de zaak verder gaat onderzoeken. Onder de doden zijn twaalf medewerkers van de hulporganisatie. Intussen lijken de Talibaan voorlopig niet verslagen in Kunduz. Volgens The New York Times heeft de terreurgroep gisteren de halve stad weer heroverd op de Afghaanse regeringstroepen. (Reuters)