92 miljard, maar toch stribbelt bierbrouwer SABMiller tegen

De grootste bierbrouwer ter wereld wil de nummer twee overnemen. Maar die wil meer geld zien en sputtert tegen.

Anheuser-Busch InBev (AB InBev) heeft een formeel overnamebod uitgebracht op zijn branchegenoot SABMiller, de eigenaar van het Nederlandse biermerk Grolsch. De grootste bierbrouwer ter wereld wil de nummer twee overnemen voor ruim 92 miljard euro. 

Waar is AB InBev het grootst en waar SABMiller?

 

In een reactie noemt SABMiller dit bod te laag. De top van het bedrijf komt desondanks wel bijeen voor een formele bespreking van het bod. 

Dit is het foto onderschrift

Het Belgisch-Braziliaanse AB InBev heeft de afgelopen weken al twee keer schriftelijk een bod gedaan op het Brits-Zuid-Afrikaanse SABMiller. Op 17 september bood AB InBev 38 Britse pond (51 euro) per aandeel in contanten, vijf dagen later verhoogde het concern zijn bod naar 40 pond (54 euro). Beide keren wees SABMiller het voorstel af. Nu is ook het formele bod van 42,15 pond (57 euro) per aandeel verworpen. De top van SABMiller zou naar verluidt pas willen praten over een bod van 45 pond per aandeel.

De aandeelhouders van SABMiller zouden, als de overname doorgaat, een flinke winst tegemoetzien. Het huidige bod ligt 44 procent hoger dan de slotkoers van het aandeel SABMiller op 14 september – de laatste handelsdag voordat de speculaties over een overname op gang kwamen.

Verklaring Anheuser-Busch InBev

Fusiegolf

De afgelopen jaren deed zich in de bierwereld een wereldwijde fusiegolf voor. De grootste vier bierbrouwers hebben nu bijna de helft van de markt in handen.

AB InBev is al veruit de grootste bierbrouwer ter wereld, met een marktaandeel van 20,8 procent. Het concern is de afgelopen jaren verschillende keren gefuseerd en daardoor enorm gegroeid. Eerst gingen in 2004 het Belgische Interbrew en het Braziliaanse AmBev samen verder onder de naam InBev. Vervolgens nam InBev Anheuser-Busch, de grootste brouwer van de Verenigde Staten, over. Dat was in 2008.

Achter AB InBev zit het Braziliaanse private equity-huis 3G, in handen van de Braziliaans-Zwitserse zakenman Jorge Paulo Lemann – ook wel de Braziliaanse Warren Buffet genoemd.

De nummer twee, SABMiller, volgt op flinke afstand, met een marktaandeel van 9,7 procent. Het huidige concern bestaat sinds 2002 en is een fusieproduct van het in 1895 opgerichte South African Breweries en de Miller Brewing Company, de tweede bierproducent van de VS.

Kortom, als de overname slaagt, ontstaat een nóg groter bierconglomeraat. De afstand tot de mondiale nummer drie en vier, Heineken en Carlsberg zou bovendien verder worden vergroot.

De combinatie AB InBev/SABMiller zou goed zijn voor een omzet van 64 miljard dollar, stelt AB InBev. Vorig jaar maakte die brouwer een omzet van 47 miljard dollar, SABMiller kwam in zijn gebroken boekjaar (dat liep tot en met maart van dit jaar) uit op 26,3 miljard dollar. Waar die discrepantie vandaan komt? AB InBev waardeert de omzet van SABMiller lager, op 17 miljard dollar, zo blijkt uit de presentatie van vanochtend.

Sterk in Afrika

De topman van AB InBev, de Braziliaan Carlos Brito, beklemtoont dat de twee bierbrouwers elkaar aanvullen en dat de gecombineerde onderneming meer groeimogelijkheden biedt. Vooral over de potentie van Afrika is Brito zeer enthousiast. Daar is SABMiller – met zijn Zuid-Afrikaanse wortels – immers sterk verankerd.

In de bierwereld komt de groei vooral uit opkomende markten als Afrika, Azië en Midden- en Zuid-Amerika. In Europa en Noord-Amerika veroudert de bevolking, wat betekent dat de bierconsumptie afneemt.

Een overname zou in de Verenigde Staten en in China op problemen met de mededingingsautoriteiten stuiten. Maar daar komen de bedrijven wel uit, zegt Brito optimistisch. Nu moet hij er eerst voor zorgen dat hij en de top van SABMiller überhaupt met elkaar aan tafel komen te zitten.

    • Barbara Rijlaarsdam