Aantal euthanasiegevallen blijft stijgen

Exterieur van de Levenseindekliniek in Den Haag.
Exterieur van de Levenseindekliniek in Den Haag. Foto Phil Nijhuis/ANP

Het aantal gemelde gevallen van euthanasie is afgelopen jaar opnieuw gestegen. In totaal hebben artsen in 2014 5.306 gevallen gerapporteerd, een stijging van 10 procent ten opzichte van het jaar ervoor. Het aantal patiënten dat wordt geholpen met euthanasie stijgt al een aantal jaar met hetzelfde tempo.

De cijfers komen uit het jaarverslag 2014 van de Regionale toetsingscommissies euthanasie. In bijna driekwart van de gevallen was de aard van de aandoening kanker. In 41 gevallen ging het om patiënten met een psychiatrische aandoening. Dat aantal lijkt dit jaar verder te stijgen; de Levenseindekliniek hielp in de eerste zes maanden meer psychiatrische patiënten met euthanasie dan in heel 2014.

In 5.033 gevallen was er sprake van euthanasie, in 242 gevallen ging het om hulp bij zelfdoding en in 31 gevallen ging het om een combinatie van beide opties.

Steeds meer maatschappelijk geaccepteerd

Volgens zorgredacteur Enzo van Steenbergen zijn de cijfers “relevant”:

“De stijging laat zien dat euthanasie steeds meer maatschappelijk geaccepteerd wordt. En ook het bestaan van de Levenseindekliniek lijkt bij te dragen aan de toename.”

Een woordvoerder van de Regionale toetsingscommissies euthanasie zegt “dat het heel goed zou kunnen” dat maatschappelijke acceptatie van de hulp bij het beëindigen van een leven een oorzaak is voor de toename. De commissie maakt geen onderscheid tussen meldingen van huisartsen en artsen van de Levenseindekliniek. Volgens de woordvoerder is de stijging al een jaar of zes waarneembaar, dus ook al voor de oprichting van de kliniek.