Dit is een artikel uit het NRC-archief

Sport

Over de haag

Ze zijn er bijna bij de SP

De partijtop van de SP zal pas écht opgelucht ademhalen op zaterdag 28 november. Als het partijkader dan tenminste, zoals de top graag ziet, FNV’er Ron Meyer als opvolger van partijvoorzitter Jan Marijnissen heeft gekozen. Eén etappe zit er in ieder geval al op: gisteravond was in Groningen de laatste van drie debatavonden tussen de twee kandidaat-voorzitters, Meyer en Tweede Kamerlid Sharon Gesthuizen. Die avonden zijn zonder noemenswaardig gekissebis verlopen. Daar is de partijtop namelijk bang voor: dat de strijd om het voorzitterschap de partij meer kwaad dan goed doet.

Beleefd was hij niet echt

Toch waren er gisteravond wat barstjes in de sfeer tussen de twee. De presentatie van Meyer was minder aimabel dan op de eerste avond in Den Bosch. In het zuiden speelde hij een thuiswedstrijd: partijprominenten als Jan en Riet de Wit kwamen langs om hun steun voor hem uit te spreken. Maar gisteren viel Meyer Gesthuizen in de rede toen zij sprak over de acties die zij als Kamerlid had gevoerd, bijvoorbeeld voor de arbeidsomstandigheden van postbodes. „Er is wel een verschil tussen één keer ’s ochtends vroeg ergens met mensen staan en écht organiseren”, snoefde hij. „Ik wil geen acties organiseren, ik wil wínnen.” Nee, zei Gesthuizen, natuurlijk lukt niet altijd alles, maar we hebben wel stápjes gezet. Sharon is een goed Kamerlid, zei Meyer. „Laat haar dat vooral blijven.”

En dan straks stemmen

In Groningen was de zaal zo ongeveer fiftyfifty verdeeld over de twee. Maar niet alle ‘gewone’ leden hebben stemrecht op het congres: per vijftig leden mag één afgevaardigde een stem uitbrengen. Die moet daarover verantwoording aan de afdeling afleggen. Dat wil Gesthuizen anders: wat haar betreft moeten de SP-leden direct kunnen stemmen – dat is échte democratie. Meyer wil niet bij voorbaat kiezen voor dat model: „Mijn pleidooi is: laat het écht aan de leden. Ik ga straks alle afdelingen langs en verbind me nu niet aan een uitkomst.” Dat belooft wat voor de partijdemocratie als Meyer wint.