Vrijhandelsdeal rond Stille Oceaan beklonken

Wat gebeurde er in Azië terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij.

Na jaren praten zijn twaalf landen rond de Stille Oceaan eruit: een akkoord tussen regeringen in Latijns-Amerika, Azië en Noord-Amerika betekent dat barrières voor onderlinge handel verdwijnen. Liefst veertig procent van de totale wereldhandel wordt daarmee geliberaliseerd. De Financial Times zet handig op een rijtje wat je over dit TPP-akkoord moet weten.

Het eerste belangrijke feit: China, de tweede economie ter wereld, doet niet mee. Daarmee krijgt het akkoord een politieke lading, schrijft de FT. Een van de doelen is immers:

to create an economic zone in the Pacific Rim that might balance Beijing’s economic heft in the region.

Niet iedereen is gelukkig met deze vrijhandelsdeal. Vooral de machtige Japanse boerenlobby bood jarenlang fel verzet. Zij vrezen dat ze kapot geconcurreerd worden op de wereldmarkt.

Japan hamstert wc-papier

In Japan is iets geks aan de hand: het inwoneraantal neemt af, maar de verkoop van toiletpapier stijgt. Dat zaakje stinkt, moeten ze bij The Japan News gedacht hebben, waarop ze meteen in het toiletpapierdossier doken.

Wat blijkt? Japanners zijn op aanraden van de autoriteiten aan het hamsteren geslagen. Een gezin met vier personen krijgt als advies altijd vijftien rollen (zo’n zestig meter) toiletpapier in huis te hebben.

In tijden van crisis grijpen Japanners naar wc-papier, schreef The Japan Times vorig jaar al. Na de zware zeebeving bij Fukushima in 2011 vloog wc-papier uit de schappen. Een groot deel van de Japanse papierfabrieken staat in een gebied met hoog aardbevingsrisico. Als dat getroffen wordt kun je maar beter een voorraadje in huis hebben.

El Niño laat rijstprijzen stijgen

Warm zeewater en veranderende winden rond de Stille Oceaan veroorzaken pijn in de Aziatische portemonnee, schrijft de Wall Street Journal. Droogte veroorzaakt door el Niño doet zijn intrede. De prijs van rijst - Azië’s belangrijkste voedselproduct - zal daarom stijgen.

Econoom David Dawe van de Food and Agriculture Organization (FAO) van de VN legt uit wat er aan de hand is:

We are in the midst of a strong El Niño, which could have large negative production impacts in Indonesia and the Philippines—two traditional large importers—and it will affect Thai production as well. So this should lead to higher prices.

Al Aziaten inderdaad meer geld moeten reserveren om rijst te kopen, kan dat slecht uitpakken voor de economieën in de regio, waar het de laatste tijd toch al wat slechter gaat, schrijft de Wall Street Journal.

    • Wouter van Cleef