Turkije en EU zetten ‘belangrijke stap’ in aanpak vluchtelingen

Turkije en de Europese Unie hebben een stap gezet in de richting van een actieplan voor de vluchtelingen. Er ligt een concept bij beide partijen. In dat plan staat dat de EU Turkije gaat helpen de leefomstandigheden voor de vluchtelingen in het land te verbeteren.

De voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker verwelkomt de Turkse president Tayyip Erdogan in Brussel. Foto Francois Lenoir / Reuters

Turkije en de Europese Unie hebben een stap gezet in de richting van een actieplan voor de vluchtelingencrisis. Op dit moment ligt er een concept bij beide partijen, waar onder meer in staat dat de EU Turkije gaat helpen de leefomstandigheden voor de vele vluchtelingen in het land te verbeteren. Hiervoor wordt 1 miljard euro uitgetrokken.

Het conceptplan probeert de huidige situatie op twee manieren aan te pakken. Enerzijds door de vluchtelingen in Turkije te ondersteunen, anderzijds door ervoor te zorgen dat er minder mensen illegaal Europa binnenkomen. Turkije spreekt ook de intentie uit om, deels gefinancierd door Europees geld, zes nieuwe asielcentra neer te zetten. Vluchtelingen kunnen daar eten krijgen, onderwijs volgen en zorg ontvangen.

‘De vraag is nu: wat willen de Turken?’

Volgens onze correspondent in Brussel, Stéphane Alonso, is dit plan in een “belangrijke stap” in de verbetering van de band tussen Turkije en de Europese Unie:

“De Europese Unie heeft Turkije jarenlang min of meer genegeerd. De relaties waren niet al te best. De vluchtelingencrisis leidt tot de noodzaak een relatie op te bouwen. Wat er in het plan staat, is niet echt nieuw. Wat Europa wil is duidelijk. Maar de vraag is nu wat de Turken willen. Waarschijnlijk vinden zij 1 miljard euro te weinig. En gaat Turkije ook echt de vrije doorgang voor de vluchtelingen bemoeilijken?”

In het Europees Parlement zei voorzitter Juncker vanochtend:

“De EU is bereid om de hulp voor Turkije verder te intensiveren om het welzijn en de opvang van vluchtelingen te verbeteren. In de vluchtelingencrisis werken Turkije en de Europese Unie samen.”

Over de precieze uitvoering van het plan, en andere details, wordt de komende periode gesproken.

    • Marissa van Loon